Eddig 1200 gyerek született kisfejűséggel Brazíliában

A zikajárvány tavaly októberi megjelenése óta Brazíliában már több mint 1200 kisfejű csecsemő született, közülük 57 vesztette életét a súlyos agykárosodással járó születési rendellenesség miatt. Az ország egészségügyi minisztériuma szerint további 178 baba halála is összefüggésben állhat a zikavírussal.

Szakértők szerint a kontinensen már 1,5 millió fertőzött élhet. Az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett fertőzés felelős a kisfejűségért, ami mellé agykárosodás társulhat, ezért különösen veszélyes a terhes nőkre.

Az Egészségügyi Világszervezet múlthéten figyelmeztette a várandós nőket arra, hogy ne utazzanak a zikalázjárvány sújtotta területekre, köztük a nyári olimpiai játékok helyszínére, Rio de Jaineiróba. Az Ottawai Egyetem közegészségügyi professzora a Harvard Egyetem Public Health Review lapján egyenesen arról írt, hogy a riói olimpiát el kell halasztani, vagy más városba kell áttenni a járvány miatt. Amir Attaran szerint a Brazíliába utazók nagy száma jelentősen növelni fogja a kisfejűséggel született gyermekek számát. A nyári játékok szervezői és a NOB is azon az állásponton van, hogy nem kell elhalasztani, vagy áthelyezni az eseményt, szerintük nem lesz probléma.

AFP PHOTO / NELSON ALMEIDA
Sam Cowie / Anadolu Agency
AFP PHOTO/EVARISTO SA
AFP PHOTO / MARVIN RECINOS
AFP PHOTO /Orlando SIERRA
AFP PHOTO / LUIS ROBAYO
AFP PHOTO / YAMIL LAGE
RAFAEL FABRES/dpa
AFP PHOTO / ERNESTO BENAVIDES
DIEGO HERCULANO/BRAZIL PHOTO PRESS
AFP PHOTO / ERIKA SANTELICES