Eddig 1200 gyerek született kisfejűséggel Brazíliában

2016 május 20., 15:25

A zikajárvány tavaly októberi megjelenése óta Brazíliában már több mint 1200 kisfejű csecsemő született, közülük 57 vesztette életét a súlyos agykárosodással járó születési rendellenesség miatt. Az ország egészségügyi minisztériuma szerint további 178 baba halála is összefüggésben állhat a vírussal.

Szakértők szerint Dél-Amerikában már 1,5 millió fertőzött élhet. Az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett fertőzés felelős a kisfejűségért, ami mellé agykárosodás társulhat, ezért különösen veszélyes a terhes nőkre.

Az Egészségügyi Világszervezet május közepén figyelmeztette a várandós nőket arra, hogy ne utazzanak a zikalázjárvány sújtotta területekre, köztük a nyári olimpiai játékok helyszínére, Rio de Jaineiróba.

Az Ottawai Egyetem közegészségügyi professzora a Harvard Egyetem Public Health Review alapján egyenesen arról írt, hogy a riói olimpiát el kell halasztani, vagy más városba kell áttenni a járvány miatt. Amir Attaran szerint a Brazíliába utazók nagy száma jelentősen növelni fogja a kisfejűséggel született gyermekek számát. A nyári játékok szervezői és a NOB is azon az állásponton van, hogy nem kell elhalasztani vagy áthelyezni az eseményt, szerintük nem lesz probléma.

photo_camera AFP PHOTO / NELSON ALMEIDA
photo_camera Sam Cowie / Anadolu Agency
photo_camera AFP PHOTO/EVARISTO SA
AFP PHOTO / MARVIN RECINOS
photo_camera AFP PHOTO / MARVIN RECINOS
photo_camera AFP PHOTO /Orlando SIERRA
photo_camera AFP PHOTO / LUIS ROBAYO
photo_camera AFP PHOTO / YAMIL LAGE
photo_camera RAFAEL FABRES/dpa
photo_camera AFP PHOTO / ERNESTO BENAVIDES
photo_camera DIEGO HERCULANO/BRAZIL PHOTO PRESS
AFP PHOTO / ERIKA SANTELICES
photo_camera AFP PHOTO / ERIKA SANTELICES

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.