Még napokig reng a föld Dél-Japánban

Tbg
2016 április 16., 05:41

Tizenkilencen haltak meg a Japán délnyugati Kumamoto prefektúrájában pénteken történt nagy erejű földrengés következtében, és több mint ötszáz embert szállítottak kórházba különféle sérülésekkel.

photo_camera Forrás: AFP

Az ugyanott bekövetkezett előző napi földrengésben tízen haltak meg, így már 29 áldozata van a harmadik napja folytatódó rengéseknek Kumamotóban.

A tűzoltóság feltételezi, hogy vannak még emberek a romok alatt. A prefektúra szinte egész területén szünetel az áram- és gázszolgáltatás.

Földcsuszamlás Minami Aszóban, Kumamoto (AFP)
photo_camera Földcsuszamlás Minami Aszóban, Kumamoto (AFP)

A földrengések által kiváltott földcsuszamlás következtében összedőlt egy kétszáz méteres híd a Kuro folyón, de egyelőre nem tudni, hogy vannak-e ott áldozatok. Napközben általában nagy a forgalom ezen a hídon, mivel egy autópálya közelében van.

Közben kitört a Kumamoto prefektúrában lévő Aszo vulkán. Kisebb kitörésről van szó, a tűzhányó száz méter magas hamuoszlopot lövell ki magából.

Az NHK állami tévé híradása szerint a pénteki földrengés 7,3-as fokozatú volt. A rengés fészke Kjúsú szigetén lévő Kumamoto városa mellett volt 12 kilométeres mélységben. Azóta számos utórengés volt, közülük kettő is elérte a Richter-skála szerinti 7,1-es fokozatot.

A pénteki első földrengés ugyanolyan erős volt, mint az 1995-os kóbei, amely közel 6400 emberéletet követelt.

photo_camera Földcsuszamlás Minami Aszóban, Kumamoto (AFP)

Nagyjából tízpercenként történnek utórengések. A japán meteorológiai szolgálat szerint ez így folytatódhat még néhány napon át.

Kumamotóban csütörtökön kezdett rengeni a föld, néhány óra leforgása alatt már akkor két erős földrengés rázta meg térséget. A Richter-skála szerinti 6,5-es fokozatú volt az első, amelyet több utórengés követett, volt köztük egy 6,4-es erősségű is.

A csütörtöki és pénteki rengések epicentruma mindössze 120 kilométerre volt a jelenleg működő egyik japán atomerőműtől, a szendai létesítménytől. Északra pedig a genkai létesítmény található.

A földmozgások nem okoztak üzemzavart.

A 2011. március 11-ei földrengés következtében kialakult hatalmas szökőár után - amely súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőmű három reaktorát, nukleáris katasztrófát okozva - Japánban leállították mind a 48 atomreaktort. (MTI/NSNBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.