Megmentett vadlovak először telelnek át az orosz sztyeppén

Jó ideig kihaltnak hitték a háziasított lovak elődjét, a Przsevalszkij-lovat, amit még a 19 században fedezett fel Nikolaj Przsevalszkij orosz kutató, és már akkor a kihalás szélén voltak.

AFP / RUSSIA'S PRZEWALSKI HORSE REINTR / TATJANA ZHARKIKH

Azóta is próbálják őket szaporítani, és az Orenburg-projekt keretében eredeti lakóhelyükre vissztelepíteni őket: ez az a határtalan sztyeppe, amely Oroszországban, Mongóliában, Kazahsztánban és Kínában is megtalálható.

Az AFP most arról a 6 állatról közölt hófürdözős képeket, amiket Dél-Franciarországban neveltek fel, és most engedték őket szabadon. Bár a tenyésztők szerint ma is inkább egy meleg istállóra, és naponta felszolgált zabra ácsingóznak, meglepően jól bírták a kemény, hóviharokkal tarkított januárt. 

AFP / RUSSIA'S PRZEWALSKI HORSE REINTR / TATJANA ZHARKIKH

Az Orenburg-projektben jelenleg egy 16 ezer hektáros területen próbálják a vadlovakat újra honosítani, de több buktató is van: egyfelől a jelenleg kb. ezerfős populáció genetikai állománya nagyon homogén, mindössze 12, megmentett őstől származnak.

Másfelől a Przsevalszkij-ló nemzőképes utódot tud létrehozni háziasított kollégájával, a lóval, így vagy kerítést kéne húzni a természetvédelmi projekt köré, vagy legalább százezer, lakatlan hektárt találni nekik. 

AFP / RUSSIA'S PRZEWALSKI HORSE REINTR / TATJANA ZHARKIKH

Valós a veszélye ugyanis, hogy a vadló elmegy egy orosz faluba csajozni, és a keverék utód végül a vad ménesben köt ki megzavarva ezzel a fajta tisztaságát, nyilatkozta az AFP-nek Rafilja Bakirova. (AFP)