Csak az Égei-tenger hullámain múlik mennyi migráns érkezik

  • Az Európai Unió és Törökország még november végén állapodott meg abban, hogy miként kezelik közösen a migrációsválságot. Az unió vízumkönnyítést és anyagi segítséget ígért, míg a törökök az embercsempészek elleni hatékonyabb fellépést és szigorúbb határőrizetet vállalt. 
  • Görögországba az Égei-tengeren érkező menekültek száma azonban mégsem csökkent. 

A görög hatóságok beszámolói szerint az új év első napjaiban is a napi háromezer ember ér partot Törökország felől. A hét első két napján csak Kiosz és Leszbosz szigetéről 4357 migránst szállították Pireusz kikötőjébe. Az ország menekültügyi biztosa, Ioannis Mouzalas szerint ez a szám csak növekedni fog, mert véleményük szerint Algériából és Marokkóból is egy többen indulnak majd útnak. Mouzalas az AP-nek adott interjúban azt mondta, hogy nem érzékelték, hogy a törökök betartották volna az EU-nak tett vállalásaikat, a partot érők száma egyáltalán nem csökkent. 

Közben az év utolsó napjaiban az unió közös határőrizeti szerve, a Frontex megkezdte 293 tagjának és 15 hajójának a görög partokhoz telepítését. A határőrizet mellett az érkező egyenruhások a görög hatóságokat fogják abban segíteni, hogy már a szigeteken megtörténjen a migránsok regisztrációja, dokumentumaik hitelességének ellenőrzése. 

Szír menekültek a görög Chios szigeténél. AFP / BULENT KILIC
AFP / BULENT KILIC
AFP / BULENT KILIC

A görög szigetekre érkezők száma annak ellenére sem csökken, hogy a térségben sokat rosszabbodott az időjárás, a Törökországból útnak induló túlterhelt csónakoknak a megerősödött széllel is meg kell birkózniuk. 2016 első áldozata az a kétéves gyermek lehetett, akinek holttestét halászok találtak meg Agathoniszi szigeténél. Azóta 34 hajótörést szenvedett migráns holttestét sodorta a török partokra a tenger. Huszonnégy holttestet Ayvalik, tizet délebbre, Dikili környékén vetettek partra a hullámok. Az áldozatok közt három gyermek volt. A migránsok Leszbosz szigetére próbáltak eljutni, de a beszámolók szerint a csónakjuk felborult. Az év első pár napjában a török parti őrség több mint kétszáz bajba került embert mentett ki az Égei-tengerből.

Egy az Égei-tengerbe fulladt menekült holteste a törökországi Izmir partjainál. AFP / DOGAN NEWS AGENCY / TAYLAN YILDIRIM
Afganisztánból útnak indult férfiak az athéni Viktória téren. AFP / ANGELOS TZORTZINIS
AFP / ANGELOS TZORTZINIS
AFP / ANGELOS TZORTZINIS
A görög-macedón határról visszafordított, kitoloncolásra váró szomáliai férfi Athénban az egykori olimpiai helyszínen kialakított szálláson. AFP / ANGELOS TZORTZINIS
A görög-macedón határ, Idomeninél. AFP / SAKIS MITROLIDIS
AFP / LOUISA GOULIAMAKI

Miután ősszel a nyugat-balkáni országok megegyeztek, hogy a görög-macedón határról csak a Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkező menekülteket viszik tovább Németország felé, újabb közös intézkedést hoztak. Január elsejétől Horvátország kérésére a szerb rendőrök listát készítenek a migránsokról, és Szlovénia is ugyanezt kéri a horvát hatóságoktól. Ha olyan migráns érkezik a szlovén-horvát határhoz, aki nem szerepel a migránsok pontos adatait tartalmazó listán, nem engedik tovább. Ranko Ostojic horvát ügyvezető belügyminiszter szerint amíg 

"Európa alszik, Brüsszel pedig valószínűleg szabadságon van",

 a nyugat-balkáni útvonalon továbbra is naponta 2-3 ezer migráns érkezik. Az új év első napjaiban 15414 migráns lépte át a horvát-szlovén határt. 

Migránsok állnak sorban a dél-szerbiai Presevo állomásán. AFP / ARMEND NIMANI
AFP / ARMEND NIMAN
AFP / ARMEND NIMANI
A szlovén-osztrák határ Sentiljnél. AFP / Rene Gomolj
AFP / Rene Gomolj

December  napi 2-4 ezer menekült érkezett Németországba, ami jelentős csökkenés az őszi napi tízezres számhoz képest, de Thomas de Maiziere német belügyminiszter szerint ez nem a török erőfeszítéseknek köszönhető. A CDU politikusa szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: 

"az érkező migránsok számát az Égei-tenger hullámainak nagysága befolyásolja, nem a török a hatóságok."

Menekültek a berlini Schoenefeld pályaudvaron. AFP / John MACDOUGALL
Reggeli sor a berlini szociális hivatal (LAGeSo) előtt. AFP / John MACDOUGALL
Irakból érkezett gyerekek várják a LAGeSo egyik sátrában, hogy átessenek a németországi regisztrációs procedúrán. AFP / TOBIAS SCHWARZ