Csapdába kerültek a gazdasági bevándorlónak címkézett migránsok Görögországban

  • A balkáni országok csak a Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkező menekülteket viszik tovább Németország felé. Mindenki mást megállítanak a macedón-görög határon. 
  • A múlt hétre több ezren torlódtak fel ott, hiába hivatkoztak arra, hogy a menekültstátuszok elbírálása egyéni, nem pedig származási alapon történik.
  • A feltorlódott tömeget a görög hatóságok az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság segítségével buszokon elkezdte visszaszállítani Athénba. Ahol csapdába kerültek. 

Eddig kétezer migráns vittek vissza a macedón-görög határról Athénba. Ők nem tudtak továbbmenni Nyugat-Európába, vissza nem fordulhatnak, így a kitoloncolásra várnak, ki tudja meddig. Legutóbb több mint tíz hónapig egyezkedtek a görög és a pakisztáni hivatalok harminc migráns visszarepültetéséről, akiket végül a pakisztániak nem engedtek leszállni a repülőgépről. A határról a fővárosba szállított emberek az olimpiai taekwondo csarnokba kerülnek, amit eredetileg háromszáz fő elszállásolására rendeztek be. Jelenleg már kétezren lakják. Nincs elegendő matrac, de a melegvíz-szolgáltás is akadozik. Civilszervezetek főznek a csarnok lakóira, ahol egyre gyakoribbak az összetűzések. A sok különböző náció, és a túlzsúfoltság miatt több verekedés is volt, többször a rohamrendőröknek kellett rendet tenni. 

A macedón-görög határról visszaszállított embereknek harminc napjuk van, hogy Görögországban menekültstátuszi kérelmet adjanak be, utána megkezdik a hatóságok a kitoloncolási eljárást. Többen azzal próbálják megoldani a kilátástalan helyzetet, hogy visszautaznak Leszbosz szigetére, hogy ott mint frissen, az Égei-tengeren érkezett menekült szíriaiként regisztrálják magukat a hot spoton. (AFP)

AFP / ARMEND NIMANI FRISSÍTÉS
AFP / ARMEND NIMANI FRISSÍTÉS
AFP / ARMEND NIMANI FRISSÍTÉS
AFP / LOUISA GOULIAMAKI
AFP / ANGELOS TZORTZINIS
AFP / LOUISA GOULIAMAKI
AFP / ANGELOS TZORTZINIS
AFP / LOUISA GOULIAMAKI
000_6F0FY.jpg 4928 x 3280 2015. december 14. 8:47 Felirat Leírás AFP / LOUISA GOULIAMAKI