Lassan kipusztul a banán, de ne ijedj meg: itt van 10 dolog, amivel tökéletesen helyettesítheted!

2015 december 01., 17:00

Mint közismert, a banán napjai meg vannak számlálva: a világsajtó minden évben, sőt évente többször is eltemeti banánt, miután a múlt század hatvanas éveiben Ázsiában hódító útnak indult, veszedelmes Panama-betegség, amit a Fusarium oxysporum nevű gomba okoz, globálisan is terjed.

- De mi lesz velünk, ha nem lesz banán?

- teszi fel a kérdést mindenki, aki még nem élt a múlt század azon sötét évtizedeiben, amikor Magyarországon tényleg nem volt banán - igaz, nem biológiai, hanem politikai és gazdasági okok miatt.

Íme 10 hasznos tipp és trükk a banán helyettesítésére, azokra az időkre. amikor nemcsak nálunk, hanem sehol a világon nem lesz már banán.

10. Répa

photo_camera

Kevesen gondolnánk, hogy a répa, különösen egy jó görbe répa
mennyire tud hasonlítani egy banánra. A répa minden konyhakertben
megtalálható, olcsó, könnyen termeszthető, sokoldalú, vitaminokban
gazdag növény. Tökéletesen helyettesíti a banánt.


9. Paprika

photo_camera

Kevés magyarabb zöldség létezik a paprikánál, külső jegyeiben pedig
- lásd görbülő geometriája, szép sárgás színe, szinte a
megtévesztésig hasonlít a banánra. Íze kicsit eltér tőle, cserébe
könnyen hozzáférhető, és nem fenyegeti a létét halálos baktérium.

8. Uborka

photo_camera

Az uborkát kicsit nehezebb meghámozni ugyan, mint a banánt, de
gazdag ízvilága, lédús belseje kárpótolja a fogyasztót ezért a
hiányosságért. Ráadásul sokkal többféleképpen felhasználható, mint a
banán. Ki hallott már csirkepaprikás nokedlivelről banánsalátával?

7. Hamis Schokobananen

photo_camera

A hamis Schokobananen az egyik legtökéletesebb banánhelyettesítő
banánkihalás esetére, különösen, hogy banánt még csak nyomokban sem
tartalmaz. Ha a banán végleg eltűnik a Föld színéről, akkor is
nyugodtak lehetünk: a hamis Schokobananen olyan egyszerű
alapanyagokból is megbízhatóan hozza a természetes banánízt, mint a
glükózszirup, a tojásfehérjepor és a mogyorószármazék (nyomokban).

photo_camera

6. Retek

photo_camera

Méltatlanul elfeledett zöldségfélénk a retek, pedig karikára vágva,
reszelve, egészben, banánmódra fogasztva pedig végképp kitűnően
hozza a banánérzést - ráadásul még hámozni sem kell!

5. Körte

photo_camera

Természetesen nem mindegy, milyen körte, de a hosszúkás, kicsit
görbe körte nagyszerű banánpótlék lehet. Hűvös, száraz helyen,
például pincében tárolva pedig sokkal, de sokkal tovább eláll, mint
a banán.

4. Tök

photo_camera

Külsőre talán nem annyira hasonlít a banánra, mint mondjuk a retek,
de selymes, meleg, telt ízét tekintve a tök az egyik legtökéletesebb
banánhelyettesítő. Egész télen gazdag vitaminforrás, a banán minden
előnyével, a banán hátrányai nélkül!

3. Torma

photo_camera

Sokan talán úgy vélik, hogy a torma ízét tekintve távol áll a
banántól, és ebben van némi igazság. Alakjára nézve azonban egyből
szemet szúr a hasonlóság,

2. Cukkini

photo_camera

A cukkinin első pillantásra látszik, hogy banánabb, mint a
legbanánabb banán, különösen érettebb formájában, amikor egyes
részei sárgába hajlanak. Sokoldalú, ízletes zöldségféle, ami még a
legjobb lecsót is képes feldobni. Ellentétben a banánnal!

1. Narancs

photo_camera

Az eddigiekről talán lehet, de erről nincs mit vitatkozni: ha végleg
kihal a banán, a narancs lesz az új banán, és kész.

Fotó: Botos Tamás. Ötlete nyomán: Tbg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.