Tízezrek élnek közel fél éve a reptéren

A világ egyik legszegényebb országban, a Közép-Afrikai Köztársaságban tízezrek élnek menekülttáborokban. A keresztény országban a Séléka muszlim mozgalom 2013 márciusában döntötte meg  Francois Bozizé államfő hatalmát. Ezután az iszlamista fegyveresek keresztényellenes ámokfutásba kezdtek, házról-házra járva százakat mészároltak le. A francia hadsereg érkezésével, és a Séléka lefegyverzésével a keresztények kezdtek bosszút állni. Muszlim családokat fosztottak ki, lincseltek meg a nyílt utcán. Mindennapossá vált, hogy embereket a vallási hovatartózásuk miatt ölnek meg. Tavasszal közel másfél ezer ember halt meg, és több mint egymillión menekültek el az országból, ahol olcsóbban lehet kézigránátot kapni, mint egy doboz kólát. 

Az országon belül két nagyobb menekülttábor jött létre, ahová a biztonságot keresve költöztek az emberek, az egyik a főváros egykori nemzetközi repülőterén, a M'pokon. Itt jelenleg az ENSZ szerint közel huszonkétezer ember él, jelentős részük már május óta. A tábort rendszeresen támadják a Séléka lázadói: sátrakat gyújtanak fel, emberek lőnek le, novemberben már több mint tízet. A tábort az Európai Unió által gründolt fegyveres erők védik.

A keresztény tábort a repülőtéren a tervek szerint a jelenleg Afrikában körutazó Ferenc pápa is felkeresi majd, ha a biztonsági helyzet megengedi. 

Az országban egy ENSZ-békefenntartó misszió is tevékenykedik, aminek korábbi parancsnoka, Babacar Gaye augusztus közepén azért volt kénytelen lemondani, mert a misszió katonáit  57 rendbeli kötelességszegéssel, ezen belül 11 rendbeli lehetséges nemi erőszakkal vádolták. 

Képek: AFP PHOTO / GIANLUIGI GUERCIA