Az eddig mért legforróbb év lehet 2015

2015 november 28., 10:58

A Meteorológiai Világszervezet szerint mióta rögzítik az adatokat, 1880 óta ez lehet a legforróbb év. A kutatók szerint a hőmérséklet-emelkedést a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó El Nino légköri jelenség és az emberiség által előidézett globális felmelegedés együtt okozzák. A 2015-ös földfelszíni hőmérséklet 0,73 Celsius-fokkal haladta meg az 1961 és 1990 közötti átlagot. A 2011 és 2015 közötti rekordidőszak pedig 0,57 Celsius-fokkal volt az 1961 és 1990 közötti átlaghőmérséklet felett. Az ENSZ szakemberei szerint a szárazföldi és az óceáni hőmérséklet 0,85 Celsius-fokkal emelkedett 1880 és 2012 között, a tengerszint pedig 2012-ig száz év alatt 17 centiméterrel emelkedett. Az El Nino hatására a Csendes-óceán trópusi vizeinek hőmérséklete 1 fokkal melegebb az átlagnál.

A WHO szerint évente tízezrek halnak meg a klímaváltozás által előidézett természeti katasztrófákban. Az ENSZ szerint az elmúlt húsz év természeti katasztrófáiban hatszázezren vesztették életüket. A jelentés szerint 2005 és 2014 között évente átlagosan 335 természeti katasztrófa történt, ami az 1995-2004 közötti időszakhoz képest 14 százalékos növekedést jelent, az 1985-1994-es évtizedhez képest pedig kétszer annyit, leginkább a heves viharok, áradások száma nő.

Hétfőn kezdődik 195 ország részvételével az ENSZ 21. klímakonferenciája a Párizs melletti Le Bourge-ben. Az esemény célja, hogy olyan globális klímavédelmi egyezményben állapodjanak meg az országok, amiben vállalják, hogy a Föld légkörének felmelegedését két Celsius-fokban maximálják az iparosodás előtti mértékhez képest.

photo_camera A Perito Moreno gleccser Argentínában. Mario Tama/Getty Images
A Ninglick folyó Alaszkánál 2015. július 6-án.
photo_camera Az alaszkai Ninglick folyó torkolata a Bering-tengernél. Andrew Burton/Getty Images
photo_camera Egy, a kaliforniai bozóttüzekben leégett ház maradványa. David McNew/Getty Images
photo_camera Egykori tómeder a brazíliai Vargem város mellett. AFP / NELSON ALMEIDA
photo_camera Bozóttüzek Kaliforniában, Victorville mellett. David McNew/Getty Images
photo_camera A kiszáradó Los Angeles folyó medre. David McNew/Getty Images
photo_camera Árvíz Fort Lauderdale-ben, Dél-Floridában. Joe Raedle/Getty Images
photo_camera Monte Rosa és a Belvedere gleccserek Olaszországban. AFP PHOTO / OLIVIER MORINA
photo_camera Áradó folyó Somersetben, Nagy-Britanniában. Carl Court/Getty Images
photo_camera Áradás Miamiban. Joe Raedle/Getty Images
photo_camera Grönland partjai. Joe Raedle/Getty Images
photo_camera A Rhone gleccser Svájcban. AFP / FABRICE COFFRINI
photo_camera Hőségriadókor strandolók Durresnél, Albániában. AFP PHOTO / GENT SHKULLAKU
photo_camera Izland partjainál leszakadt jégtáblák.
photo_camera Kiszáradó tóban úszó kacsák Kasmírban. AFP / TAUSEEF MUSTAF
photo_camera November közepén napozók a francia Riviérán. AFP / RAYMOND ROI

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.