A nemzet fokhagymakrémje

2015 november 09., 15:44

Hétfőn délelőtt hatalmas szuvenírboltot avattak a budapesti Vörösmarty téren. A Paprika Market akkora, mint egy közepes CBA, viszont nincs benne tartós tej, csak libamáj, szalámi, pálinka, valamint minden egyéb, ami ugyan nem élelmiszer, viszont potenciálisan érdekelheti az Ideális, Vásárolni Imádó Turistát.

A Paprika Market különlegességei - ami megkülönbözteti például az alig kalocsaikulcstartó-hajításnyira található Váci utcai, szintén Paprika nevű szuvenírközérttől - egyfelől a közepén felállított Hungarikum-sziget, másfelől hogy ezt, és magát a boltot is, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitotta meg.

Még egy szmogos, hideg novemberi hétfő délelőttön is nehéz lehangolóbb eseményt elképzelni egy szuvenírbolt megnyitójánál. Pláne, ha arra az éppen a karácsonyi bódétákolási lázban égő Vörösmarty téren kerül sor. (Jó hír a fabódé-gettók szerelmeseinek: idén a központi szobrot teljesen körülveszi majd egy emelvény, tele bódékkal, így még több hely jut a hóemberes gyertyáknak és műanyag bőrdíszműveseknek.)

Pedig egy kis képzelőerővel túl lehetne lépni a szuvenírközhelyeken, és akkor a Paprika Marketben sem csak fokhagymakrémet, Unicumot és piros-fehér zöld bögrét lehetne kapni, hanem a mai Magyarországot sokkal jobban megtestesítő tárgyakat.

Valamennyi fotó: Botos Tamás

Például olyan kulcstartót, ami éppen csokis parányt majszoló, egy politikust olyan nagy figyelemmel hallgató antropomorf bábut ábrázolna, amely éppen lemorzsázza magát.
photo_camera Például olyan kulcstartót, ami éppen csokis parányt majszoló, egy politikust olyan nagy figyelemmel hallgató antropomorf bábut ábrázolna, amely éppen lemorzsázza magát.
photo_camera Vagy olyan rózsaszín körömfestéket, ami a legjobban a két generációval ezelőtti Samsung okostelefonok nyomogatása közben néz ki.
photo_camera Esetleg „korrupció” feliratú szilikonkarkötőt.
photo_camera Ehhez kapcsolódóan olyan Monopoly játékot, amiben szuvenírboltot kell nyitni minisztériumi támogatással egy olyan épületben, aminek egyik szomszédjában államközeli kaszinó működik, a másikat pedig már megvásárolta a Magyar Nemzeti Bank.
photo_camera A legkisebbeknek biztosan tetszenének az olyan plüssfigura-hadseregek, amelyek a minden miniszteri jelentőségű sajtótájékoztatón megjelenő közmédiás forgatócsoportokat ábrázolnak.
photo_camera Szegényebb gyerekeknek a kormány.hu plüsstudósítóját, még szegényebbeknek az ECHO TV-jét, a teljesen nincsteleneknek pedig a Hír TV munkatársát vehetnék meg szüleik.
photo_camera Magyar és külföldi kiskamaszok biztosan ráharapnának a Super Mario Bros: A nyugdíjas évek című játékra, amiben az idős Mariót az egészen Mario-szerű Fazekas Sándor, komáját, Luigit pedig Mészáros Lőrinc alakítaná.
photo_camera A magyar nyelv különlegességét minden turista imádja. Megkérdezik, hogy van magyarul a „cheers”, és elalélnak a választól. Ők olyan nyelvkönyvet kapnak, amiben minden egyes magyar kifejezést a Google Translate fordított le angolra, de rosszul.
photo_camera Végső esetben pedig be kell vetni az univerzális magyar szuvenírt, aminek kicsi és nagy egyformán örül, és ami mindenre jó: a pozdorja raklapot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.