Gyászba borult Törökország

2015 október 11., 14:21
  • A szombati terrortámadás után vasárnap sok ezer ember gyűlt össze Ankara utcáin, hogy emlékezzenek a merénylet áldozataira. Szombaton egy békéért rendezett tömegtüntetésen történt két robbanás, feltehetően öngyilkos merénylők által.
  • A két robbantásban legalább 95 ember meghalt, több százan megsebesültek, 48 ember állapota még mindig válságos. Ez volt az ország történetének legtöbb áldozatot követelő terrortámadása.
  • A tüntetők a kormányt hibáztatták, szerintük nem tettek eleget, hogy biztosítsák a tüntetés résztvevőinek biztonságát. A kormány viszont minden hasonló vádat visszautasított.
  • Közben a török sajtóban már felröppentek az első találgatások. Ezek szerint a merénylet mögött az Iszlám Állam állhatott, és az a Yunus Emre Algaoz követhette el, akinek testvére, Abdurrahman júliusban gyilkolt meg 33 embert egy nagyon hasonló támadásban a török-szír határ közelében.
  • Az országban hamarosan választások jönnek, közben pedig a helyzet feszültebb, mint az elmúlt évtizedekben valaha: a gazdaság lelassulása mellett ismét kiéleződött a kurd kisebbség és a török állami vezetés viszonya, a török hadsereg közben pedig kétfrontos háborút vív az Iszlám Állammal is.
photo_camera Több ezren vettek részt vasárnap a szombati merénylet egyik áldozatának, a Török Munkáspárt képviselőjének, Korkmaz Tediknek a temetésén. (AFP PHOTO / BULENT KILIC)
photo_camera Rokonok búcsúztatják a férfit (AFP PHOTO /ADEM ALTAN)

photo_camera AFP PHOTO /ADEM ALTAN

photo_camera Vasárnap felvonulást is rendeztek az áldozatok emlékére (AFP PHOTO /BULENT KILIC)
photo_camera Tüntettek a kurdok és a velük szimpatizáló franciák a merénylet miatt Párizsban is (AFP PHOTO / JOEL SAGET)

photo_camera És Brüsszelben is

Felső kép: BULENT KILIC / AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.