Pszichedelikus álomra hasonlít a kristályosított DNS szerkezete

  • Linden Gledhill biokémikus, mellette pedig fényképész is. A két területet rendszeresen vegyíti is, mikroszkópja lencséje alatt feltáruló látványról már több hipernagyított galériát készített. Fotózott már hópelyheket és lepkeszárnyakat is óriási felbontásban, de érdemes az egész Flickr-oldalát böngészni
  • Az utóbbi időben viszont főleg a kristályosított DNS szerkezetét fényképezte. Bár tanulmányokból már tudta, hogy ezek a szerkezetek mennyire változatosak tudnak lenni, a Wirednek arról beszélt, hogy amikor először pillantotta meg ezeket élőben, őt is megdöbbentette, hogy ennyire sokszínűek és gyönyörűek. 
  • A folyadékba helyezett kristályosított DNS a polarizált fényben csodálatos kaleidoszkóp-szerű látvánnyá válnak, a mintázatok pedig a szalagokban tárolt információktól függnek. A lehetőségek gyakorlatilag végtelenek, millió számra lehetnek még formák és színek, melyek kinyerhetőek ezzel az eljárással, Gledhill tervezi is folytatni a projektet. 
  • A felvételeket egy Canon EOS 5D Mark II géppel készítette, három hónapon át összesen több mint tizenötezer kristályosított DNS-t rögzített. 
  • A sorozattal egyben adományokat is gyűjt egy olyan szabad forrású adatbázis létrehozására, ami az autizmussal élők számára jelenthetne segítséget. Összesen tízezer posztert szeretne eladni a DNS-sorozatából, a befolyt összeg teljes egésze pedig a DNS-adatbázisra megy. 

dns02

dns03

dns04

dns05

dns06

dns07

dns08

dns09

dns10

dns11

 

Itt pedig egy videó is a történésekről: