Végre egy hely, ahol nem a Barátok közt és nem is a megye II. megy a háttérben

2015 augusztus 28., 18:52
photo_camera Budapest első esportbárját a Körút utolsó Peep showja és a Kiwi Sun szolárium szalon közé húzták fel egy szerencsétlenül bebukott pékség helyére.
photo_camera „- Sziasztok, ti kik vagytok?
- Geekek vagyunk, igen geekek.
- És miért jártok ide?
- Mert itt nyíltan lehetünk geekek.”
photo_camera Amikor megtudtam, hogy megnyílt az első magyar esportbár, fogalmatlanként valami olyasmit gondoltam, hogy ott a kockák söröznek, konzoloznak, chipseznek, és persze oprendszer- vagy konzolplatform-hitvitákat vívnak egymással. Tévedtem.
photo_camera A BarCraft egy kocsma, ahol ugyan majd talán játszani is lehet, de egyáltalán nem ezért jött létre. Legalábbis, amikor én ott jártam, senki nem volt proteksönre talentolva, és senki nem dobta a villanó gránátot vagy futott a hosszún a bombalerakóra.
photo_camera A WarCraft játék nevével mókázó bár lényege, hogy a falra akasztott televíziókon nem a Kisvárda–Balmazújváros rangadó és nem is a Barátok közt, hanem különböző videójátékok közvetítése megy.
photo_camera Korábban a baráti társaságok csak virtuálisan jöttek össze esportközvetítést nézni. Mindenki a saját szobájában, a gép előtt ülve drukkolt kedvenc játékosának, és közben cseten vagy skype-on vitatták meg a meccseket. A nagyobb bajnokságok, kupák idejére alkalmanként akár egy mozit is kibéreltek a különböző játékok rajongói, és ott már egy közös térben drukkoltak a kockák. De olyan dedikált hely eddig nem volt az országban, ahol minden nap kizárólag esportotokat lehet bámulni.

Mit tesz isten, épp a minap írtunk arról, hogy ezek az esportközvetítések gyakran érdekesebbek és színvonalasabbak, mint mondjuk egy Forma 1 élő.

photo_camera És hogy erre mekkora igény van? Nagy. Nagyon nagy. Szemben például a magyar focival. Elég megnézni, hogy hány ezren állnak sorban egyes esportrendezvények bejáratánál.
photo_camera Nem az a kérdés, hogy miért nyílt meg a BarCraft, hanem hogy eddig ez miért nem jutott eszébe senkinek. A BarCraftra szinte azonnal lecsaptak a különböző videójátékos cégek, rajongói klubok, versenyzők. Szóval nagy az érdeklődés, pedig még valójában kész sincs a hely.
photo_camera „Van benne potenciál” – mondja Harsányi András, a bár egyik tulajdonosa. Üzlettársaival ilyen tematikus kocsmákban utaznak, van egy kommunistás-vöröscsillagos helyük is a Felszabnál (bocs: Ferenciek tere), a turisták imádják.
photo_camera A bár tévéin leggyakrabban League of Legends, Counter Strike, Starcraft, Dota-közvetítések futnak, az itallapon pedig ijesztő koktélok sorakoznak, mint a Queen of Pain vagy Deadly Poison, Dr. Boom.
photo_camera A BarCraft minden béna, geekekkel kapcsolatos sztereotípiára rácáfol. A gamerek nem magányosak, nem antiszociálisak. Például velem is szóba álltak, de nagyon úgy tűnt, hogy egymással is tudnak kommunikálni mágusbot nélkül is. És a kockák nem kizárólag férfiak. A BarCraft teli van geek csajokkal. Nagyon rég nem történt ilyen jó dolog a Nagykörúton.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.