A természet visszaveszi a legnagyobb kommunista üdülőkomplexumot

A Club Aliga a magyar kommunista elit üdülőközpontja volt. Rákosiék 1948-ban kisajátították a területet. A lakosokat, nyaralótulajdonosokat áttelepítették a környező falvakba, néhány épületet megtartottak, a többit lebontották.
A dombon álló községházból alakították ki a komplexum éttermét, ahol egyszerre akár ötszáz főt is ki tudtak szolgálni.
Az aligai területet két részre osztották: Aliga I.-ben a pártalkalmazottak üdülhettek ingyenesen. Aliga II. egy géppisztolyos őrökkel védett elzárt terület volt a párt vezetői számára.
Rákosi Mátyásnak annyira tetszett a terület, hogy májustól októberig szinte minden hétvégét lent töltött feleségével. Később Aczél György, Rajk László és Kádár János is kapott villát a területen.
A pártüdülő egész területét körbezárták, a kapukon csak ellenőrzés után lehetett bejutni. Még Aliga I. és II. között is csak engedéllyel lehetett közlekedni. A kapunál rendőrök álltak, a nyílt vízen motorcsónakon, a komplexum fölé magasodó löszfal tetején pedig géppuskával és légvédelmi tüzérséggel védték az itt nyaralókat.
A bomladozó nagy étterem.
A Club Aliga 47 hektáron terül el, és 2 km partszakasz tartozik hozzá. Ez a Balaton legértékesebb partszakasza.
Aliga II-n a politikai bizottság tagjain túl külföldi nagyágyúk is megpihentek, például Hruscsov, Gagarin, Fidel Castro, Brezsnyev és Honecker.
Aliga I-en belül érezhetőek voltak a különbségek, pozíciótól függött, hogy ki milyen lakosztályt, illetve szobát kap, ki kerül kőépületbe és ki fabungalóba.
A pártbizottság tagjai ingyenes ellátást kaptak, ha bármire szükségük volt csak telefonáltak, és biciklivel szolgálták ki őket. A magas fokú biztonság miatt külön orvosok ellenőrizték az ételek minőségét.
Kádár Jánosnak a hetvenes években Bauhaus stílusú, közel 100 m2-es villát építettek a korábbi másfél szobás kis épület helyére. A IV-es villa előtt a parton egy kis mesterséges szigetet is kialakítottak számára, ahol horgászhatott.
A Balaton partján Arácson, Földváron és Tihanyban is volt pártüdülő. A legnagyobb a balatonvilágosi üdülőkomplexum volt.
Kádár általában augusztusban üdült itt egy hónapot a feleségével. Úszott, horgászott, olvasott, sétált, és esténként filmet nézett. Mindössze Aczél György ugorhatott be hozzá sakkozni a szomszédos V-ös villából.
A terület legnagyobb része arborétum jellegű őspark.
A hetvenes években már vízibicikli, vitorlások, röplabda- és teniszpálya is volt az üdülőben. A Biszku-lányokat pedig állítólag motorcsónak húzta, ha vízisízni akartak.
A természet lassan visszaveszi a kommunistáktól, ami az övé.
A lezárt területen több omladozó, évtizedek óta elhagyatott épület áll.
Uszoda, bowling, presso.
Medence esővízzel feltöltve.
Bowling pálya.
Aliga I. mozijaiban amerikai filmeket is vetítettek. Népszerű volt a Van aki forrón szereti, a Riói kaland vagy a Volt egyszer egy vadnyugat. A fejesek betiltott pornófilmekre is gerjedhettek.
Mozi.
Bársony és rohadás.
A nagy étterem konyhája.

club_aliga8

Az MSZMP pártvagyonának felosztásakor a Club Aliga az Állami Fejlesztési Intézethez került. 2007-ben a Pro-Mot Hungária Kft. vásárolta meg, ami jelentős beruházást tervez a területre, új szállodaépületekkel, sétányokkal, plázával.