Egy éve zuhant le Kelet-Ukrajna fölött a maláj utasszállító, de felelős még mindig nincs

2014. július 17-én Kelet-Ukrajna fölött, Hrabovo településnél zuhant le a Malaysia Airlines Boeing 777-es gépe. Az MH-17-es járaton, ami Amszterdamból tartott Kuala Lumpurba 280 utas és 15 fős személyzet volt, mikor rakétatalálatot kapott. A repülőt az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló terület fölött lőtték le, az ukrán vezetés szerint egy Buk típusú légvédelmi rakétával. A szeparatisták szerint az ukrán légierő Il-76-os gépe volt a lezuhant maláj utasszállító közelében.

AFP PHOTO/ ALEXANDER KHUDOTEPLY
AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET

A roncsok, mivel a Boeing a levegőben robbant fel, hatalmas területen, 15 kilométeres sugarú körben szóródtak szét. A földön heverő maradványokhoz napokig nem engedték oda az ukrán és a nemzetközi szakértőket a szakadárok, egyes vélemények szerint a bizonyítékok eltüntetése miatt. A nagy melegben a holttestek állapota gyorsan romlott, az elszállításuk hetekig húzódott. Közben rendre olyan hírek jöttek helyszínen lévő tudósítóktól, hogy a gépen utazók személyes tárgyait meglopják az ott lévők. Több utas hitelkártyáját használták a katasztrófa után Kelet-Ukrajnában.

AFP PHOTO/ BULENT KILIC
AFP PHOTO/ BULENT KILIC
AFP PHOTO/ ALEXANDER KHUDOTEPLY
AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET

A maláj miniszterelnök, Najib Razak szerint egy évvel a katasztrófa után már világosabb képet látni az okokról, de amíg nem biztosak teljesen abban, hogy mi is történt, nem vádolnak senkit. Szerinte a nyomozás az év végéig eltarthat, de kijelentette, hogy kormánya nem nyugszik, míg nincs felelősségrevonás.

AFP PHOTO/ BULENT KILIC
AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY
AFP PHOTO/DOMINIQUE FAGET
AFP PHOTO/DOMINIQUE FAGET
AFP PHOTO /DOMINIQUE FAGET

A gépen utazók többsége holland állampolgár volt. Hollandia az ENSZ-től nemzetközi bíróság létrehozását kéri, hogy ítélkezzen az MH17-es járat lelövésének ügyében. Mark Rutte holland miniszterelnök szerint a testület létrehozása biztosíthatná leginkább az összes érintett fél együttműködését annak érdekében, hogy a felelősöket azonosítsák és megbüntessék.

AFP PHOTO/ BULENT KILIC
AFP PHOTO / ANP /REMKO DE WAAL