Önkéntesek százai segítik a hozzánk érkező menekülteket

Önkéntesek százai segítenek a Magyarországra érkezett menekülteken szerte az országban. Míg Szegeden a MigSzol csoport, addig Budapesten a Migration Aid szerveződés fogja össze a munkát. A közös bennük, hogy mindkettő civilekből, segíteni akaró emberekből áll. A Migration Aid Facebook oldalát három hete hozták létre, mostanra már minden fővárosi fejpályaudvaron vannak csoportjaik.

1_migration_aid

Ha egy illegális határátlépőt elfognak a rendőrök, a következő procedúra vár rá: begyűjtik, általában a röszkei központba viszik, ott felveszik az adatait, fénykép készül róluk és ujjlenyomat vesznek tőlük, majd kapnak egy papírt, hogy melyik befogadóállomáson kell jelentkezniük. A papír természetesen magyar nyelvű. És indulhatnak keresni a vasútállomást, hogy eltaláljanak Bicskére, Debrecenbe, Balassagyarmatra vagy Vámosszabadiba.

2_migration_aid

Az önkéntesekből álló szervezetek már Röszkén megjelennek, az eredetileg magyar dokumentumot több nyelvre lefordítva kiosztják, majd segítenek a menekülteknek eljutni a kijelölt befogadóállomásra. A rendszerük már úgy működik, hogy a szegediek szólnak például a Nyugatinál lévőknek, hogy hány fő, mikor, melyik vonattal érkezik. Őket itt étellel, ha kell ruhákkal várják, és útbaigazítják őket. Ugyanígy szólnak, ha valakinek speciális segítségre lenne szüksége: egy szíriai család a kislányát kézben hozta egészen Magyarországig, mert a gyermek hátába egy bombatámadás után repeszek fúródtak, lebénult. A szegediek szóltak, hogy babakocsira lenne szükség, a budapesti csoport kiírta a Facebook oldalra, hogy kellene egy, és lett is.

3_migration_aid

De nemcsak étellel, gyógyszerrel, eszközökkel segítenek az ideérkezőknek. A hét végén és hétfőn is előfordult, hogy egy-egy család tagjai elkeveredtek egymástól. Egy afgán férfi feleségét és gyermekét kereste, akiktől a zöldhatár átlépése közben szakadt le. A csoport tagjai felkutatták, hogy hol van a feleség és a gyerek, és egyesítették is a családot.

4_migration_aid

A Migration Aid szendvicskészítő és ruhagyűjtő központja egy Mozsár utcai skót pubban van. A tulajdonosoktól eddig sem állt távol a jótékonykodás: volt, hogy az árvízben dolgozó tűzoltóknak, rendőröknek főztek. Most ételeket, ruhákat fogadnak be és továbbítanak. Rengeteget. Nem egyszer volt már példa, hogy annyi étel jött össze, hogy nem csak a menekülteknek, de a hajléktalanszállókra is bőven jutott. 

5_migration_aid

Ruhákat, gyermektápszereket, tisztálkodási eszközöket folyamatosan juttatnak el a befogadóállomásokra is. Hogy pontosan mire van szükség, azt Facebook-csoportokban írják össze. A rendszer már olyan jól működik, hogy az ideérkező gyerekek plüssállatokat, babákat is kapnak. Múlt héten fordult elő, hogy egy afgán kislánynak nem jutott baba, kiírták a Facebook-csoportba, hogy ha valaki tudna adni, az nagyon jól jönne, azóta egy tucatnyi hajas baba érkezett a Mozsár utcába.

6_migration_aid

Az önkéntesek mellett megjelentek az itt élő szír, egyiptomi, afgán közösségek is. Ők az adományok mellett tolmácsolással segítenek.

7_migration_aid

9_migration_aid

10_migration_aid

11_migration_aid

12_migration_aid