Az út Magyarországra

2800 kilométer, átlagosan egy-két hónap és akár több ezer euró. A Magyarországra érkező menekültek nagy része Szíriából indult útnak.

AFP PHOTO/YASIN AKGUL
. AFP PHOTO/YASIN AKGUL

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága által kiadott jelentés szerint a világ legnagyobb menekült "termelője." Az országban 2011 óta dúl polgárháború, csak Szírián belül 7,6 millió embernek kellett elhagyni otthonát. 3,88 millió ember a hazáját is hátrahagyta. Ez a szám összesen az ország lakosságának a fele. A határátlépő emberek öt százaléka tud a szomszédos országokon túljutni. A legtöbben Törökország felé veszik az irányt.

AFP PHOTO / UYGAR ONDER SIMSEK
AFP PHOTO / BULENT KILIC

Törökország  a legnagyobb menekültbefogadó ország a világban. Jelenleg mintegy 1,6 millió szíriai él ott. Erdogan elnök többször bírálta már az ENSZ-t, hogy országa nem kapja meg a kellő segítséget a menekülthullám kezeléséhez. Az Európai Unió 29 tagállama 2014-bem összesen 104 ezer embernek adott menedékjogot. A kérelmezők 20 százaléka érkezett Szíriából.

 

Dan Kitwood/Getty Images
Dan Kitwood/Getty Images

Törökországból a Földközi-tengeren Görögország szigeteire utaznak a szíriai menekültek. Leszbosz, Kosz és Szamosz szigete az első számú célpont, ahonnan hajókkal szállítják őket Athénba. Görögországban szinte semmilyen segítséget nem kapnak.

AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI
AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI

Macedónián keresztül vonattal utaznak Szerbiáig azok, akik ezt megtehetik. A menekültek nagy része gyalog, vagy biciklivel utazik keresztül az országon. Macedóniának akkora problémát jelent a menekültáradat, hogy a héten hoztak egy törvénymódosítást, hogy a menekültek regisztrálhatják magukat az országban, három napos, ideiglenes státust kapnak, ami alatt eldönthetik, hogy továbbállnak, vagy menekültkérelmet adnak be. Szinte mindenki továbbutazik.

AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC

Szerbián keresztül idén 31 500 migráns haladt át. Ivan Dacic belügyminiszter szerint országa nem bír ekkora emberáradattal megbirkózni. Mióta a migránsok között elterjedt, hogy a magyar határra kerítést építenének, a migráció sebessége felgyorsult. 

AFP PHOTO / CSABA SEGESVARI
AFP PHOTO / CSABA SEGESVARI