Európai országok, ahol tényleg komoly gond a migráció

2015 június 17., 06:48
Menekültek a milánói pályaudvarnál. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
photo_camera Menekültek a milánói pályaudvarnál. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN

Milánóban megteltek a menekültek számára fenntartott szállások, ezért az Afrikából és Szíriából érkezettek a pályaudvaron telepedtek meg. Múlt hét óta egészségügyi ellátásban is részesülnek az ott lévők: egy eritreai nőt malária gyanújával vittek kórházba. A líbiai partoktól indult és Dél-Olaszországban kikötött főleg szudáni, szomáliai, etióp és szíriai menekültek egészen Milánóig eljutottak, de nem tudnak továbbutazni. A G7 csúcsra hivatkozva a németek lezárták a határaikat, azóta Franciaország és Ausztria is így döntött. A migránsok Milánóban rekedtek.

Menekültek Ventimiglia mellett, az olasz-francia határon. AFP PHOTO / JEAN CHRISTOPHE MAGNENET
photo_camera Menekültek Ventimiglia mellett, az olasz-francia határon. AFP PHOTO / JEAN CHRISTOPHE MAGNENET

Ventimigliában napok óta várakoznak migránsok, akik Franciaországba mennének tovább, de a határátkelőt lezárták. Az éjszakákat egy alagútban és a parti sziklákon töltik, aki át is jut Franciaországba, azonnal visszatoloncolják. A menekültek már többször összecsaptak a rendőrökkel. Olaszországba idén már több 57 ezren érkeztek, legtöbben Eritreából. Csak az elmúlt hétvégén több mint hatezer ember ért partot. A migránsok nagy része Németországban, Svédországban vagy Norvégiában szeretne letelepedni.

Menekültek próbálnak kamionok rakterébe mászni Calais-nál, hogy Angliába utazzanak.  AFP PHOTO / DENIS CHARLET
photo_camera Menekültek próbálnak kamionok rakterébe mászni Calais-nál, hogy Angliába utazzanak. AFP PHOTO / DENIS CHARLET

Június elején már több, menekültek lakta táborhelyet számolt fel a francia rendőrség Calais-ban. A hatóságok szerint 2500 ember él a kikötővárosban, arra várva, hogy a La Manche-csatornán átjutva Angliába jusson. A francia tévé szerint idén már több mint 18 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel Nagy-Britannia felé tartó kamionokban.

Egy menekült férfi gyermekével a pireuszi kikötőben.  AFP PHOTO / Angelos Tzortzinis
photo_camera Egy menekült férfi gyermekével a pireuszi kikötőben. AFP PHOTO / Angelos Tzortzinis

Közel kétezer szíriai menekült érkezett vasárnap Athén kikötőjébe, Pireuszba. Eddig Leszbosz és Kosz szigetén vesztegeltek a papírmunkák miatt. Athénban semmilyen menhely, szállás, segély nem várja őket. Törökország felől idén eddig 40 ezer ember érkezett Görögországba, legtöbben Szíriából, Irakból illetve Afganisztánból.

Szíriai menekült Macedóniában, Velesz mellett Szerbia felé. AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI
photo_camera Szíriai menekült Macedóniában, Velesz mellett Szerbia felé. AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI

Az Amnesty International szerint a II. világháború óta nem alakult ki a jelenlegivel összemérhető súlyosságú menekültválság a világban: hetven év után most először elérte az 50 milliót a lakóhelyüket elhagyók száma. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint idén eddig legalább 90 ezer menekült érkezett a Földközi-tengeren keresztül Európába, közülük 46 500-an Olaszországban, 42 ezren pedig Görögországban értek partot. Az év első öt hónapjában több mint 1850-en haltak meg a tengeren.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.