Az elmúlt évek legmegrázóbb menekülése zajlik Szíriában

2015 június 16., 17:26
Thousands of Syrians run away from center Tal Abyad after they heard Kurdish fighters are coming at the Turkish Akcakale crossing gate in Sanliurfa province, on June 13, 2015. Turkey said it was taking measures to limit the flow of Syrian refugees onto its territory after an influx of thousands more over the last days due to fighting between Kurds and jihadists. Under an "open-door" policy, Turkey has taken in 1.8 million Syrian refugees since the conflict in Syria erupted in 2011. AFP PHOTO / BULENT KILIC

A szír-török határon fekvőt várost, Tel-Abjadot még tavaly júniusban foglalta el az ISIS.

Az ötvenezres településen brutálisan tett "rendet" az iszlamista szervezet, homoszexuálisokat dobtak le épülő házak tetejéről, és köveztek meg.

Tel-Abjadot a kurd milícia amerikai segítséggel és oldalán a Free Syrian Army csapataival kezdte ostromolni. Kedd hajnalra sikerült teljesen elkergetni az IS csapatait, akik a város feladásával érzékeny veszteséget szenvedtek el: megszűnt az összeköttetésük a szintén általuk uralt Rakkával. Az iszlamistáknak a török határ menti városok nem csak az utak, hanem az illegális fegyver- és olajkereskedelem miatt is fontosak.

A város lakói az országban dúló polgárháború után egy évet nyögtek a szélsőségesek alatt, most a kurdoktól és a légitámadásoktól félve indultak meg Törökországnak.

De Akcakale határátkelőjét lezárták, a múlt hét végére több mint háromezren zsúfolódtak a kerítésnél, egykori otthonoktól pár kilométerre. Végül vasárnap áttörték a kerítéseket, és átmenekültek a török oldalra. Egyelőre a török bevándorlási hivatal regisztrálja a menekülteket, de Akcakalenél nincsen menekülttábor, az ideiglenes otthont nyújtó sátrak sem érkeztek meg, az emberek a szabad ég alatt éjszakáznak.

Az ENSZ szerint Törökországban már 1,7 millió Szíriából menekült tartózkodik.

A Syrian child fleeing the war is lifted over border fences to enter Turkish territory illegally, near the Turkish border crossing at Akcakale in Sanliurfa province on June 14, 2015. Turkey said it was taking measures to limit the flow of Syrian refugees onto its territory after an influx of thousands more over the last days due to fighting between Kurds and jihadists. Under an "open-door" policy, Turkey has taken in 1.8 million Syrian refugees since the conflict in Syria erupted in 2011. AFP PHOTO / BULENT KILIC

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.