Gyönyörű fotósorozat a magyar puszták ikerpárjáról, akik együtt élték le egész életüket

2015 március 19., 19:18
  • Stekovics János 1985-ben ismerkedett meg a Lukács testvérekkel, Istvánnal és Jánossal. Akkor a hatvanas éveikben jártak, azóta már mindketten elhunytak.
  • A Németországban élő fotós dokumentálta az ikerpár mindennapjait: ahogy hajnali négykor felkeltek, és dolgozni kezdtek a földeken az állatokkal, és ahogy éltek abban a házban, amit még a szüleiktől örököltek, és amiben egész életüket leélték. A legtöbb dolgot, amire szükségük volt életükhöz, elő tudták állítani a földjükön.
  • Az ikerpár ráadásul szinte ugyanolyan használati tárgyakkal rendelkezett, személyiségük viszont sokat különbözött. István nyitott, társasági ember volt, míg János inkább csendes, magának való típus. István szeretett a ház körül dolgozni, János pedig szívesebben bánt az állatokkal. Egyikük sem házasodott meg élete során.
  • Az évek során Stekovics szinte családtaggá vált. A testvérek halálával (egyikük 2005-ben, másikuk pedig 2007-ben hunyt el) párhuzamosan alakult át a mezőgazdaság is az Alföldön, a kis családi gazdaságok helyét sorra veszik át a nagygazdaságok. Egy letűnt világnak állít emléket Stekovics Ikrek című portrésorozata, aminek többi eleme a fotós honlapján nézhető meg. A képekből egy kötet is készült.
photo_camera Fotók: Stekovics János

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.