Tíz éve halt meg néhány óra alatt 230 ezer ember

Tbg
2014 december 26., 08:30

2004. karácsonyán az Indai óceán térségében a modern idők legdurvább természeti katasztrófája történt: egy tenger alatti földrengés óriási vízhullámot, cunamit indított el Sri Lanka és Thaiföld között, letarolva a környező országok partjait.

A legtöbben Indonéziában (130-167 ezer) és Sri Lankán (35 ezer) haltak meg, de Indiában is tízezer fölött volt a halálos áldozátok - máig is csak durván becsülhető száma. A katasztrófában rengeteg Thaiföldön nyaraló európai turista is életét vesztette. 1,7 millió embernek kellett elhagynia otthonát a szökőár miatt.

Tíz évvel a tragédia után számos helyen emlékeztek meg a történtekről, az AFP képösszeállítását közöljük.

A Sri Lanka-i Colombóból induló emlékvonatot engedi útjára egy zenekar. Ugyanezt a járatot elkpata a cunami, ezer utas halálát okozva Sri Lankán, így a katasztrófa szimbóluma lett. (AFP/ISHARA S. KODIKARA)
photo_camera A Sri Lanka-i Colombóból induló emlékvonatot engedi útjára egy zenekar. Ugyanezt a járatot elkpata a cunami, ezer utas halálát okozva Sri Lankán, így a katasztrófa szimbóluma lett. (AFP/ISHARA S. KODIKARA)
photo_camera A peronőr és az emlékfelirat (AFP/ISHARA S. KODIKARA)
photo_camera A vonatot tíz éve ő, Wanigaratne Karunatilleke vezette. Előtte fogalma sem volt róla, mi az a cunami. (AFP/Ishara S. KODIKARA)
photo_camera Thai emlékezők a Ban Nam Khem emlékparkban. A strandjairól ismert Thaiföldön több ezer nyugati turista vesztette életét. (AFP / Pornchai KITTIWONGSAKUL)
photo_camera Az emlékezés virágait dobálják a tengerbe (AFP / Pornchai KITTIWONGSAKUL)
photo_camera (AFP / Pornchai KITTIWONGSAKUL)
photo_camera Az emlékparkban az áldozatok tiszteletére fal áll, éppen egy buddhista szerzetes rója le kegyeletét. (AFP / Pornchai KITTIWONGSAKUL)
photo_camera (AFP / Pornchai KITTIWONGSAKUL)
photo_camera Banda Aceh-ben társaikra emlékező rendőrök. Az áldozatok jobb híján óriási tömegsírokba temették szerte a tengerparton. (AFP PHOTO / Chaideer MAHYUDDIN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.