Rekordtöltöttkáposzta Erdélyben, 27104 tölteléket főztek egyszerre

2014 november 08., 19:39

Székelyudvarhelyen az „egy edényben fõzött legtöbb töltött káposzta” világrekordjának futottak neki pénteken. Öt székelyföldi város, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy együtt szervezte az akciót, 250 önkéntes készítette elő a töltelékeket a városi sportcsarnokban.

MTI Fotó: Haáz Sándor
photo_camera MTI Fotó: Haáz Sándor

Összesen 27104 kis káposztalevélbe tekert húscsomag készült, és másnap, szombaton, a Benedek Árpád gyergyószentmiklósi mesterszakács által tervezett különleges edényben főzték meg a rekordkáposztát. A kísérlet sikerült, bekerültek a Guinness Világrekordok könyvébe. Az ételt öt, rászorulókat támogató intézmény között osztották szét.

MTI Fotó: Haáz Sándor
photo_camera MTI Fotó: Haáz Sándor

A receptet sajnos nem írja az MTI, de Erdélyben jellemzően nem használnak fűszerpaprikát a töltött káposztához (sem), domináns fűszere többnyire a csombor (borsikafű). Egyébként ez a környék a Kárpát-medence talán legjobb káposztatermő területe, Gyergyószentmiklós környékén (elsősorban Gyergyószárhegyen) még ma is termelik a lapított alakú, vékony levelű, régi káposztafajtát, amely sokkal ízesebb a hazai kereskedelemben kapható kerek, vastag levelű hibrideknél. Szárhegyen működik a káposztatermelés és -feldolgozás helyi hagyományait őrző Cikások egyesülete. Errefelé nem gyalulva, hanem egészben savanyítják a káposzták, nagy, csapos hordókban. A káposzták torzsáját nem vágják ki, csak mélyen bemetszik, egy kiló káposztához kürülbelül 4 dkg só, parajdi. A sót vízben föloldják, és annyi sós vizet öntenek a káposztafejekre, hogy teljesen ellepje, megy még bele egészben torma, csombor, amennyire tudom, babérlevél, köménymag arrafelé nem szokás.

A káposztákra nagy vörösfenyő korongot tesznek, alaposan lemosott vulkáni követ tesznek rá, hogy lenyomja. A káposzta levét a hordó csapján időnként leengedik, és a tetejére visszaöntik, így megforgatják.

MTI Fotó: Haáz Sándor
photo_camera MTI Fotó: Haáz Sándor

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.