Rekordtöltöttkáposzta Erdélyben, 27104 tölteléket főztek egyszerre

Székelyudvarhelyen az „egy edényben fõzött legtöbb töltött káposzta” világrekordjának futottak neki pénteken. Öt székelyföldi város, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy együtt szervezte az akciót, 250 önkéntes készítette elő a töltelékeket a városi sportcsarnokban.

MTI Fotó: Haáz Sándor

Összesen 27104 kis káposztalevélbe tekert húscsomag készült, és másnap, szombaton, a Benedek Árpád gyergyószentmiklósi mesterszakács által tervezett különleges edényben főzték meg a rekordkáposztát. A kísérlet sikerült, bekerültek a Guinness Világrekordok könyvébe. Az ételt öt, rászorulókat támogató intézmény között osztották szét.

MTI Fotó: Haáz Sándor

A receptet sajnos nem írja az MTI, de Erdélyben jellemzően nem használnak fűszerpaprikát a töltött káposztához (sem), domináns fűszere többnyire a csombor (borsikafű). Egyébként ez a környék a Kárpát-medence talán legjobb káposztatermő területe, Gyergyószentmiklós környékén (elsősorban Gyergyószárhegyen) még ma is termelik a lapított alakú, vékony levelű, régi káposztafajtát, amely sokkal ízesebb a hazai kereskedelemben kapható kerek, vastag levelű hibrideknél. Szárhegyen működik a káposztatermelés és -feldolgozás helyi hagyományait őrző Cikások egyesülete. Errefelé nem gyalulva, hanem egészben savanyítják a káposzták, nagy, csapos hordókban. A káposzták torzsáját nem vágják ki, csak mélyen bemetszik, egy kiló káposztához kürülbelül 4 dkg só, parajdi. A sót vízben föloldják, és annyi sós vizet öntenek a káposztafejekre, hogy teljesen ellepje, megy még bele egészben torma, csombor, amennyire tudom, babérlevél, köménymag arrafelé nem szokás.

A káposztákra nagy vörösfenyő korongot tesznek, alaposan lemosott vulkáni követ tesznek rá, hogy lenyomja. A káposzta levét a hordó csapján időnként leengedik, és a tetejére visszaöntik, így megforgatják.

[caption id="attachment_2418" align="alignnone" width="1920"]MTI Fotó: Haáz Sándor MTI Fotó: Haáz Sándor[/caption]