Szijjártó szerint Magyarország szerepe fontos lesz a világ ebola elleni harcában

Nemcsak a háza, de maga Szijjártó Péter is felnőtt a külgazdasági és külügyminiszteri feladatokhoz. Amikor Thomas Kwesi Quartey ghánai külügyminiszter-helyettessel megérkezett, nem sérült lábbal dekázott be tormás virslivel a szájában, hanem csendben helyet foglalt, és hagyta, hogy a ghánai kolléga-helyettes előadja az afrikai terveket.

Fotók: Botos Tamás

Quartey arról beszélt, hogy az oktatás a kulcsa a hosszú távú együttműködésnek, Ghána pedig Magyarországnak az 500 millió fős nyugat-afrikai piacra való belépést ajánlja.

2_szijjarto_peter_ghana_kulugyminiszter

Szijjártó Péter ezzel szemben arról beszélt, hogy a hosszú távú együttműködésnek az oktatás a kulcsa – így a ghánai ösztöndíjprogram 10 diákot vár (a mostani energetikai és olajügyi miniszter is nálunk végzett) –, Magyarország pedig benevezett a versenybe az afrikai jelenlétért, és júliusban magyar kereskedőházat nyitott Ghánában.

Afrika egyre több országa egyre stabilabb meg demokratikusabb, és Szijjártó szerint a nyugat-afrikai nyitás összhangban van a külpolitikánkkal (ami eddig a keleti nyitásról szólt, de mintha abban nem lett volna a demokratikus kultúra olyan fontos szempont). Mind mondta, az eddiginél nagyobb figyelmet kell fordítani a világ gyorsan fejlődő térségeire, Ghánában, Afrika egyik legjobban működő demokráciájában pedig 8 százalékos a GDP-növekedés, amit az arany- és a kakaóexport biztosít hosszú távra – mondta Szijjártó Péter.

3_szijjarto_peter_ghana_kulugyminiszter

A Ghánával való együttműködés fő területei:

  • mezőgazdaság
  • élelmiszeripar
  • gyógyszeripar
  • orvosi műszerek exportja
  • IT-szolgáltatások

Ezután kiderült, hogy rajtunk múlhat a civilizáció sorsa, mivel Szijjártó arról is beszélt, hogy a WHO Ghánából folytatja majd az ebola elleni küzdelmet, ez pedig a mi orvosi-technológiai együttműködésünket is előtérbe helyezi.

4_szijjarto_peter_ghana_kulugyminiszter

Szijjártó Péter a KSH adataira hivatkozva azt mondta, hogy míg tavaly az első 7 hónapban 35 ezer dollár folyt be Magyarországra Ghánából, addig idén ugyanebben az időszakban 5,4 millió, azaz több mint 15 ezer százalékos a növekedés. (Ez persze még mindig elhanyagolható a külkereskedelmi mérlegben.)

5_szijjarto_peter_ghana_kulugyminiszter

Szijjártó szerint a legújabb kihívás a kibervédelem.

Így a gazdasági megállapodástervezet mellett egy kibervédelmi egyezménytervezetet is aláírtak.

6_szijjarto_peter_ghana_kulugyminiszter

Ezután pedig koccintottak.

7_szijjarto_peter_ghana_kulugyminiszter

Szijjártó Péter vizet ivott.

8_szijjarto_peter_ghana_kulugyminiszter

Vagy mégsem?

9_szijjarto_peter_ghana_kulugyminiszter

De.