Már százötvenezer kurd menekült Törökországba

Már százötvenezerre nőtt a szíriai Kobani városából és környékéről Törökországba menekülő kurdok száma. Az IS fegyveresei a várostól már két kilométerre járnak, annak ellenére, hogy a koalíciós erők folyamatosan légicsapásokat mérnek az iszlamista csapatokra.Képek: AFP PHOTO / BULENT KILIC
Jelenleg egyetlen átkelő van nyitva a török-szír határon, Mursitpinarnál. Kobaniban és környékén még mindig vannak kurdok, akik nem voltak hajlandóak Törökországba menekülni. A falvak érkező hírek szerint az iszlamista fegyveresek ugyanolyan kegyetlenül bánnak velük, mint pár hete a jazidi kisebbséghez tartozókkal.
Törökországba már eddig is másfél millió menekült érkezett Szíriából. A török bevándorlási hivatal szerint ezek az emberek már tartósan az országban maradnak, mert belátható időn belül nem látszik, hogy rendeződne az helyzet Szíriában.
A menekülők mindenüket hátrahagyták Kobaniban. A határátkelőnél az orvosi sátrakon kívül nincs lehetőség aludni, így több kurd a török hivatalnokokat kérlelte, hogy visszamehessenek autóikért, állataikért, de ezt nem engedték nekik. Korább többen harcolni szerettek volna visszatérni Kobaniba, ezért a törökök senkit sem engednek át Szíriába.
Erdogan török elnök kijelentette, hogy harcolni fognak az IS ellen. Az Amerika vezette koalícióba nem lépnek be, tervük szerint egy pufferzónát hoznának létre a szír-török határon. Az elnök kérte, hogy az ankarai parlament támogassa ebben a kormányt. A IS harcosai kedden jártak a legközelebb a török határhoz.

TURKEY-SYRIA-KURDS-REFUGEES

TURKEY-SYRIA-KURDS-REFUGEES

TOPSHOTS-TURKEY-SYRIA-KURDS-REFUGEES

TURKEY-SYRIA-CONFLICT-KURDS-REFUGEES

TOPSHOTS-TURKEY-SYRIA-KURDS-REFUGEES

TOPSHOTS-TURKEY-SYRIA-CONFLICT-KURDS-REFUGEES