Ha az őrségi tökfesztivál volna a magyar Burning Man, ilyen képekkel lenne tele a magyar sajtó

Tbg
2014 szeptember 30., 05:44
  • Elmentünk az őrségi tökfesztiválra, hogy mindent megtudjunk a tökről.
  • Sokat nem tudtunk meg, viszont maga az Őrség elkábított minket. Kalandjainkról itt olvashat.
  • A tökről itt szedtük össze, amit tudni érdemes.
  • Most pedig következzenek a képek, amik olyanok, mintha a nevadai Burning Man fesztiválon készültek volna.
photo_camera A tökfesztivál leglátványosabb része: minden sarkon áll egy-egy tökszoborcsoport.
photo_camera Mielőtt fesztiváloznál, öltözködj fel. A luxybb dolgokat a helyi swagelosztóban, a ruhaboltban találod.
photo_camera Ha inkább másra költenél, egy tisztességes tréningnadrágot az utcán is vehetsz.
photo_camera A képen látható fickó helyi. Délelőtt 9-kor már alig állt a lábán, de azt megtudtuk, hogy unokatestvére Zuglóban lakik. Őriszentpéter egyetlen, régről maradt kétszintes házát támasztja. Kiváncsiak voltunk, mi volt valaha ez az épület, két emeletével biztosan volt valami funkciója, de ő csak ennyit mond: "Bót."
photo_camera Ráébredünk, hogy hiába jöttünk el a tökfesztiválra, nem leszünk okosabbak tökből. Ez a helyi zöldséges standja. Oké, hogy sütőtöknek is hívható, de ez inkább a bébitök, pézsmatök, sonkatök.
photo_camera Oké, a tökhumorba nem lehet belekötni.
photo_camera Igazi partiarcok Őriszentpéteren. Sajnos nem vittek el minket oda, ahova mentek.
photo_camera Mesefalu Szalafőn. A mesefalu abból áll, hogy 222 millió forintos EU-támogatásból felújítottak egy régi portát. Aztán - hogy mégse nézzen ki túl jól, vagy a fene tudja, miért - terrakottával és műkandeláberekkel díszítették fel az épületek közötti járdákat. Príma.
photo_camera Őrségi stájer tök. Idén katasztrofális volt a termés, nemcsak itt, az Alföldön is. Még a tök se bírta, pedig képes az igénytelenkedésre.
photo_camera Ló lovakkal. Ehhez a képhez nem tudok mit írni, ezért elmagyarázom a Burning Man poént. Szóval a szétvakuzott fotográfiák manapság nagyon mennek a fotóművészet-iparban, és Botos kollégát is arra kértük, trendin fotózzon. Hát megcsinálta!
photo_camera Az igazán trú csőszkunyhó. A kollégák egészen addig nem hitték el nekem, hogy csőszkunyhó, amikor...
photo_camera ... megjelent a csősz. Igazi púpos hátú csősz volt, bevackolta magát a csúszkunyhóba.
photo_camera Érdekes szalafői ház. Talán a fesztiválturizmus miatt a tulajdonos mindenféle gagyival feldíszítette a portáját. Autentikusabbnak tűnt, mint a terrakottával kirakott skanzen.
photo_camera Andovci azaz Orfalu. Ez a falu már a szlovén határnál van: egy szalafői gazda szerint ebből a faluból egy orosz ember közvetítésével jutott el az tökmagolajsajtolás művészete a tökfesztivál területére még vagy száz évvel ezelőtt. Ennek semmi nyomát nem találtuk, pedig minden fa tövébe benéztünk.
photo_camera Számolja meg, hány féle építőanyagot lát a képen!
photo_camera Dénes bá, akit befogadtak a székelyek.
photo_camera Ez a lokátor volt régen a Szovjet birodalom legnyugatibb radarja. A székelyek leszármazottai és ez a lokátor őrizte az Alpokalját az imperialistáktól hosszú évtizedeken keresztül.
photo_camera Ferenc, a heringhalász. Persze csak viccelt. Egy idősebb arcokból álló kőműves brigád tagja volt, de csak ő volt talajrészeg. Azzal viccelődött, hogy heringet halásztak, pedig csak a főnök osztott ki sárga dzsekiket közöttük.
photo_camera A nagyrákosi tájház bejárása a polgármesterrel, Eszterrel. Ezután következett a köpesztés.
photo_camera Ilyen volt régen a tök, mutatja Eszti néni, a polgármester. Amúgy ma is ilyen, csak már nincs héja a magnak. Amíg volt, köpesztettek.
photo_camera A gyerekek időt és energiát nem kímélve rosszalkodtak, ahogy kell.
photo_camera A tökfesztivál tipikus látogatói: pálinkára szomjas műkedvelők.

Fotók: Botos Tamás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.