Egy nap alatt hetvenezer kurd menekült érkezett Törökországba

A hétvégén egy nap alatt hetvenezer kurd menekült érkezett Törökországba. A kurdok az Iszlám Állam fegyveresei miatt hagyták el a szíriai Ain-al-Arab - kurd nyelven Kobani városát. Fotók: AFP PHOTO/BULENT KILIC
Az ankarai kormány szerint péntekig negyvenötezer menekült érkezett Törökországba, miután megnyitottak nyolc határ átkelőt. A hétvégi áradat után már közel 130 ezer kurd kénytelen a szabad ég alatt éjszakázni a török határon.

 

A török biztonsági erők könnygázt és vízágyút vetettek be egy határ menti törökországi faluban több tucatnyi kurd ellen, és egy időre le is zárták a határt. Az Anadolu török állami hírügynökség szerint a kurdok kövekkel dobálták a biztonsági erők tagjait, amiért megakadályozták, hogy megközelítsék az átkelőt. Az NTV kereskedelmi televízió úgy tudja, hogy a fegyveres erők kurdok egy olyan csoportja ellen lépett fel, amely állítása szerint segélyt akart vinni az ostrom alá került szíriai kurdoknak a határ túloldalára.

 

Kobani városát állítólag már tizenöt kilométerre megközelítették az Iszlám Állam harcosai. A város melletti falvakból olyan hírek érkeztek, hogy az iszlamista fegyveresek lefejezték a kurd kisebbség tagjait. Kobani városa stratégiailag fontos helyen, a szír-török határnál fekszik. A Szíriában három éve tartó polgárháború eddig megkímélte a várost.

 

TURKEY-SYRIA-KURDS-REFUGEES

TURKEY-SYRIA-KURDS-REFUGEES

TOPSHOTS-TURKEY-SYRIA-KURDS-REFUGEES

TURKEY-SYRIA-KURDS-REFUGEES