Az égből érkezik a segítség a katasztrófa sújtotta Dél-Szudánban

2014 augusztus 01., 20:41
  • A polgárháború utáni Dél-Szudánban egyre válságosabb a helyzet.
  • Emberek százezreinek kellett elmenekülniük otthonaikból.
  • Júniusban beköszöntött az esős évszak, az utakat és leszállópályákat ingovánnyá változtatva.
  • A segélyszállítmányok légi úton nem juttathatók el a legrászorultabbaknak.
  • Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) jelentése szerint 7,3 millió ember élete forog veszélyben, 3,9 millió embernek pedig nincs megfelelő minőségű és mennyiségű élelme.
  • Ezért közel húsz év után először, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) úgy döntött, hogy a levegőből ledobott segélycsomagokkal próbálja elérni a legkritikusabb területeket.
photo_camera Zsákokban érkezett élelmiszersegélyt porcióznak a Vöröskereszt önkéntesei a helyi közösség tagjaival Leer közelében, Dél-Szudán északi részén. A segélyeket háromszor zsákozzák be, kevesebb mint egy százalékuk szakad ki a kidobás után földet érve. (Fotók: Jacob Zocherman, ICRC)
photo_camera A segélyt igénylő embereknek napokkal korábban kell regisztrálniuk. A légből érkező segély napján a regisztrációs kártyájuk segítségével vehetik át a részüket. (Fotók: Jacob Zocherman, ICRC)
photo_camera Eddig összesen mintegy 294 tonna élelmiszert ejtettek ki a repülőkből, negyvenezer embernek. Cirok-, okra-, kukorica és tökmagokat is szórtak már ki. (Fotók: Jacob Zocherman, ICRC)
photo_camera A kevés kiszakadt zsák egyikéből gyűjtik össze fiatal fiúk a cirokmagokat. A Vöröskereszt helyi koordinátora, Asma Khaliq Awan szerint jól mutatja a szívfacsaró kép a probléma súlyosságát, ahogy gyerekek rohannak az ejtőzónába, hogy minden elszóródott magot összeszedjenek. (Fotók: Jacob Zocherman, ICRC)
photo_camera A Vöröskereszt április végén kezdte el ezzel a módszerrel terjeszteni a segélycsomagokat. Heti több repüléssel el tudták érni, hogy az esős évszak ellenére is eljusson a tervezett élelmiszer-mennyiség az ott élő emberekhez. (Fotók: Jacob Zocherman, ICRC)

A Dél-Szudánban zajló konfliktusról és polgárháborúról itt írtunk hosszabban.

A poszt eredetije a Brit Vöröskereszt honlapján található meg, a képeket a szervezet engedélyével használtuk fel. A fotóriporter Jacob Zocherman további munkái honlapján találhatóak meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.