Hogyan álmodod meg a jövőt, ha a jelent sem ismered?

  • Az idei Velencei Biennále egyik legizgalmasabb kiállítása a dél-koreai pavilonban bukkant fel: a Megbízás egy utópiára című projektben vezető észak-koreai építészek és művészek jövőképeit mutatják be. 
  • A művészek legtöbbje az állam egyetlen építészeti egyetemén tanult, és soha nem hagyták még el a kegyetlen diktatúra területét. 
  • A felkérésük arra szólt, hogy tervezzék meg Észak-Korea városainak jövőbeli dizájnját, ami képes lehet a turizmus felpörgetésére. 
  • Természetesen saját biztonságuk érdekében a projektben részt vevő művészek kilétét nem hozták nyilvánosságra.
A sorozatot 2011-ben készítette egy pekingi székhelyű cég, a Koryo Tours vezetője, Nick Bonner. A Koryo Tours észak-koreai körutak szervezésére szakosodott, már több mint 20 éve szállítanak be turistákat a világtól elzárt diktatúrába. Minden kép: koryogroup.com
Vezetékes telefon a sarokban (koryogroup.com/)
Bonner és csapata rendszeresen visz nyugati építészeti folyóiratokat az észak-koreai építészeknek, ezekből többen tudták már meg, milyen trendek működnek a világban: tudnak a fenntarthatóság igényéről, ismerik a legújabb épülő épületeket, mindezt azonban úgy, hogy nem ismerik sem a technológiákat, sem a módszereket, melyekkel mindezek felhúzhatóak. Ez teszi építészeti elképzeléseiket annyira izgalmassá. (via koryogroup.com)
A tervek sokszor ártatlanul naivak, az észak-koreai művészek teljesen szabad kezet kaptak, hogy megtervezzenek egy ökoalapú jövőképet.  (via koryogroup.com)
(via koryogroup.com)
(via koryogroup.com)
(via koryogroup.com)
(via koryogroup.com)
A repülő ház futurisztikus ötlete (via koryogroup.com)
(via koryogroup.com)

(via Koryo ToursBusiness Insider, Wired)