Így még soha nem láttad a dinoszauruszok világát

Csotonyi_PermianPelycosaurs_1000

Az egész tulajdonképpen hobbinak indult. Julius Csotonyinak gyerekkorától a dinoszaurusz-téma volt a szenvedélye. Később mikrobiológiából PhD-zett, és paleontológusokkal dolgozott együtt. Közben elkezdte le is rajzolni a dinókat. Pontosabban illusztrációkat készített tudományos munkákhoz.

Aztán ez lett a munkája.

Mostanra pedig már Julius Csotonyi elismert dino-illusztrátor, akinek néhány hete jelent meg The Paleoart of Julius Csotonyi című könyve.

Csotonyi magyar származású, Budapesten született 1973-ban, de csak öt évet élt itt, mielőtt családja Kanadába költözött. Magyarul nem is igazán beszél már, illetve azt mondja, éppen annyira, mint egy ötéves gyerek. Képei viszont magukért beszélnek, amikből egy kisebb gyűjteményt most megmutat olvasóinknak.

Csotonyi_Acheroraptor_1000

Mindenki emlékszik még a velociraptorokra a Jurassic Parkból? A képen látható acheroraptor, ami megszerezte a zsákmányt a T-rex elől, valami hasonló. Csotonyi egyébként szerette a Jurassic Parkot, de azt mondja, nem az volt a fő inspiráció dinoszenvedélyében. Inkább a dinoszauruszos könyvek.

Csotonyi_Acrotholus_1000

A nemrég felfedezett Acrotholus és egy Neurankylus teknős.

Csotonyi_Pannoniasaurus_02_1000

Pannoniasaurus, a magyar moszaszaurusz, amit az iharkúti lelőhelyen fedeztek fel. Hat méteres is lehetett.

Csotonyi_Suchomimus_1000

Csotonyi egyik legnagyobb erőssége az, ahogy az ősdrámát megrajzolja: a Suchomimus itt farkánál fogva ragadja meg a fiatal Sarcosuchust, miközben egy kisebb Suchomimus figyeli.

Csotonyi_Rhamphorhynchus_1000

Csotonyi tengeri jelenetekkel is foglalkozik, ezen a képen például egy Rhamphorhynchus zsákmányol a vízből.

Csotonyi_Utahraptor_1000

Utahraptor támad Hippodracóra.

Csotonyi_Ornithomimus_1000

Ornithomimus, korának pávája.

Csotonyi-Lefort_Hoplophoneus_1000

Csotonyi ezt a képet feleségével, Alexandra Leforttal közösen készítette. A Hoplophoneus egy ál-kardfogú macska - a macskák közeli rokona, de mégsem macska.