A jégkorszakot túlélte, a turizmust nem: kiszáradt a püspökfürdői termáltó, annyi a tündérrózsának

Hiába volt a kétezres évektől környezetvédelmi rezervátum része, majd Románia EU-s csatlakozásával környezetvédelmileg védettebb Erdély egyik fontos természeti kincse, mindez már a múlté, kiszáradt a Püspökfürdői termáltó.

A kiszáradás oka ezen cikk szerint az, hogy a helyi hatóságok nem vették elejét az őrült építkezési láznak, így az utóbbi években mind több panzió és villa szivattyúzta ki a földből a termáltót éltető termélvizet.

(Forrás: RI/Wikipedia)

A tó azért is nevezetes, mert Európában csak itt élt meg természetes módon a nílusi tavirózsa (Nymphaea lotus forma thermalis), amely éppen a melegvíznek köszönhetően élhette túl a harmadkor óta lezajlott jégkorszakot. Ilyen növényt Hévízen is lehet látni, de oda utólag telepítették be.

Ezen kívül olyan egyedi fajok éltek itt, mint a bordás homorcsa (Melanopsis parreyssi) nevű csigafaj és a Racovita-kele (Scardinius Racovitzai) elnevezésű halfaj.

A következő képeket az MTI fotósa,  Czeglédi Zsolt készítette a helyszínen:

Kiszáradt a püspökfürdői termáltó Erdélyben Kiszáradt a püspökfürdői termáltó Erdélyben Kiszáradt a püspökfürdői termáltó Erdélyben Kiszáradt a püspökfürdői termáltó Erdélyben Kiszáradt a püspökfürdői termáltó Erdélyben