Így zabálja fel a város a környezetét

2014 június 09., 11:47
photo_camera SKYE ISLE II Florida - Christoph Gielen

Christoph Gielen Ciphers nevű projektjében (és könyvében) városokat fényképez a levegőből. Olyan városokat, amelyek tervezői keveset gondoltak a környezetre, amiben építkeztek. Amikor még úgy látszott, hogy nincs korlátja a növekedésnek.

photo_camera UNTITLED X Nevada - Christoph Gielen

Nem volt szempont, hogy a lakónegyedek milyen messze vannak a munkahelyektől, nem volt szempont az üzemanyag ára.

photo_camera STERLING RIDGE II Florida - Christoph Gielen

A városok tervezésekor arra sem kellett figyelmet fordítani, hogy mennyi földet vesznek el a természettől. Úgy tűnt, hogy az emberi terjeszkedés tényleg lehet végtelen.

photo_camera UNTITLED VIII Arizona - Christoph Gielen

A levegőből lefotózott városrészek tényleg úgy néznek ki, mint valami sejt. Egy élő organizmus részei. Az igazság ettől nem is lehetne távolabb.

photo_camera UNTITLED XI Arizona - Christoph Gielen

Gielen alaposan körbejárta a fotózott területet. Megnézte hol van a legtöbb bedőlt ingatlanhitelt, ingatlanügynökkel vitette körbe magát a városrészben, hogy hallja hogyan próbálják eladni a házakat, milyen előnyöket említenek. A városi adatbázisokból tervrajzokat szerzett, és volt olyan is, amikor a tervezővel is sikerült beszélnie.

photo_camera CONVERSIONS VII Urban California - Christoph Gielen

A fotókból, és a hozzájuk tartozó történetekből könyv is készült. Azt 35 euróért (10 ezer forintért) innen lehet megrendelni. Akit érdekel a modern várostervezés, a környezetvédelem, és a fényképészet, annak érdemes!

photo_camera UNTITLED III Arizona - Christoph Gielen
photo_camera UNTITLED VI Nevada - Christoph Gielen
photo_camera DEER CREST II Suburban California - Christoph Gielen

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.