18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Kietlen pusztulat marad az Iszlám Állam után

2016 november 19., 21:09

Egy hónapja, október közepén kezdődött meg az Iszlám Állam iraki központjának ostroma. Az iraki hadsereg mellett kurd harcosok, síita milicisták fogtak fegyvert, hogy amerikai vezetéssel kiűzzék a dzsihadistákat Moszulból. A legfrissebb hírek szerint

  • vasárnap visszafoglalták a Moszultól dél délre fekvő Nimrúd történelmi városát. Az ott található ősi asszíriai város 3000 éves romjait az Iszlám Állam fegyveresei bulldozerekkel rombolták le még 2014-ben. Az UNESCO háborús bűntettnek nevezte a pusztítást.
  • Kedden pedig arról számolt be a bagdadi védelmi minisztérium, hogy az iraki fegyveres erők visszafoglalták Moszul keleti részének több mint egyharmadát. A jelentés szerint déli fronton a belügyi csapatok már a város határán fekvő repülőtérért küzdenek, és a város nyugati felén is harcok folynak.
  • Az UNICEF is kedden jelentette be, hogy két év után ismét sikerült segélyszállító konvojt bejuttatnia Moszulba. A 14 kamion 30 ezer ember számára vitt egy hónapra elegendő élelmiszert a városba.

A Getty Images képügynökség ausztrál fotósa, Chris McGrath amellett, hogy a fegyveres összecsapások követi, panorámaképeken megörökíti az Iszlám Állam után maradt pusztítást is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.