Vízágyú és oszlatás kísérte máshol május elsejét

2016 május 01., 18:43

Világszerte megemlékeztek vasárnap a munka ünnepéről. Budapesten a szokásos városligetes majális mellett repülők repkedtek még a belváros felett, de a világ más helyein a klasszikus májusegyes hangulatot hozó tömegtüntetések és néhol rendőrökkel zajló összecsapások is voltak.

Könnygázos, vízágyús összecsapásba torkollott tüntetők és rendőrök között a május elsejei felvonulás Isztambulban, és haláleset is történt: egy embert elgázolt egy vízágyús jármű.

Barikád Isztambulban (AFP PHOTO / YASIN AKGUL)
photo_camera Barikád Isztambulban (AFP PHOTO / YASIN AKGUL)

A felvonulás békésen kezdődött az arra engedélyezett külvárosi területen, ám tüntetők egy csoportja megpróbált eljutni a város központjában lévő Takszim térre, ezt pedig a rendőrség könnygázgránátokkal és vízágyúkkal akadályozta meg. Ekkor történt a halálos baleset.

photo_camera AFP PHOTO / YASIN AKGUL



AFP PHOTO / OZAN KOSE
photo_camera AFP PHOTO / OZAN KOSE

Isztambul kormányzója igyekezett felkészülni az idei ünnepnapra: 24 ezer 500 biztonsági embert parancsolt szolgálatba, akik 207 embert vettek őrizetbe. Gaziantepben inkább nem tartották meg a felvonulást, mert reggel autóba rejtett pokolgép robbant a város rendőr-főkapitánysága előtt. Egy rendőr meghalt, 13-an megsebesültek, közülük kilencen rendőrök.

Franciaországban is feszült hangulatban telt a munka ünnepe, a szakszervezetek hét év után először egységesen vonultak fel a munka törvénykönyvének tervezett módosítása ellen tiltakozva Párizsban.

photo_camera AFP/Frederic SEGURAN

A szakszervezetek menete több ezer ember részvételével délután fél háromkor kezdődött erőteljes rendőri felügyelet mellett. A szakszervezetek 70 ezer résztvevőről beszéltek, a rendőrség viszont 16 ezerre tette a párizsi megmozdulás résztvevőinek számát.

photo_camera AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
AFP PHOTO / ALAIN JOCARD
photo_camera AFP PHOTO / ALAIN JOCARD

Nem sokkal a kezdet után a menetelés eldurvult: esődzsekis, sisakos fiatalok kukákból szedett dobozokkal, üvegekkel támadtak rá a rendőrökre.

AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
photo_camera AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
photo_camera AFP PHOTO / ALAIN JOCARD
photo_camera AFP PHOTO / ALAIN JOCARD
photo_camera AFP PHOTO / ALAIN JOCARD

Mintegy százezer ember vett részt vasárnap Moszkvában a független szakszervezetek Vörös téri május elsejei megmozdulásán. A felvonuláson ott voltak a pártok, így a kormányzó Egységes Oroszország, továbbá az orosz népfront aktivistái is.

AFP/Victor Vytolskiy
photo_camera AFP/Victor Vytolskiy

A megmozdulás résztvevői a bérek emelését követelő és a nyugdíj korhatárának várható emelése elleni tiltakozó jelszavakat skandáltak. Sokan olyan táblákat vittek magukkal, amelyeken munkát és megfizethető lakásokat követeltek a fiataloknak.

photo_camera Calixto Llanes
photo_camera Calixto Llanes

Az állami média szerint mintegy 600 ezer kubai vonult fel a munka ünnepén vasárnap a szigetországban Latin-Amerika baloldali kormányainak destabilizálása ellen tiltakozva.

De volt tüntetés Indonéziában is, itt a szakszervezetek vonultak fel, erős rendőri ellenőrzés mellett.

photo_camera Dani Daniar
photo_camera Dani Daniar

És sokezren tüntettek Srí Lankán is:

photo_camera Chamila Karunarathne / Anadolu Agency
photo_camera Chamila Karunarathne / Anadolu Agency
photo_camera Chamila Karunarathne / Anadolu Agency

Békés volt a május 1 Londonban, ahol a Munkáspárt balról érkező új vezetője, Jeremy Corbyn is felszólalt.

photo_camera Tolga Akmen / Anadolu Agency
photo_camera Tolga Akmen / Anadolu Agency
AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
photo_camera AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
Tolga Akmen / Anadolu Agency
photo_camera Tolga Akmen / Anadolu Agency

Berlinben pedig szokás szerint megint óriási buli volt a május 1:

photo_camera KAY NIETFELD/dpa
photo_camera KAY NIETFELD/dpa

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.