Mínusz 10 fokban tekernek át a menekültek Oroszországból Norvégiába

2015 november 25., 17:27

Norvégia a hét elején újra bevezette a határellenőrzést Svédországgal közös átkelőkön illetve a Németországból és Dániából érkező kompokon, miután a svédek bejelentették, hogy nem tudnak több menekültet fogadni.

Idén eddig több mint négyezer menekült, naponta 50-60 érkezett úgy Norvégiába, hogy Oroszország felől átbringáztak a határon. A kerékpárra azért van szükség, mert az útvonal utolsó részén az orszok nem engedik a gyalogos közlekedést, csak járművel lehet átlépni a határt. A szír állampolgárok könnyedén kapnak turistavízumot az oroszokhoz, ahol már csak egy kerékpárt kell szerezniük. A Reutersnek nyilatkozó szíriai huszonhárom éves, mérnöknek tanuló Akram Ali elmondta, hogy

"ez az út biztonságosabb Európába, nem kell átkelni a tengeren."

A norvég hatóságok már nem gondolják ezt, az egyre nagyobb hideg miatt félő, hogy valaki megfagy a biciklizés közben. Főleg azok a vannak veszélyben, akik sok csomaggal, gyerekkel kerekeznek, vagy egyáltalán nem is tudnak biciklizni. Jelenleg -10 fokot mérnek, de hamarosan -20 fokra süllyed a hőmérsékletet

Ali szerint a norvég határhoz az út 2500 dollárba került. Az 54 éves Jusszuf szerint is biztonságos útvonalnak számít Oroszországon keresztül Norvégiába eljutni, de kevesen beszélnek angolul, és természetesen itt is sokan átverik a migránsokat. Túlárazó taxisokról és szállásadókról számolnak be többen, de állítólag a murmanszki rendőrök is szeretnek pénzt kérni a vasútállomáson taxit fogó menekültektől. Egy tunéziai fiú újságíróknak elmondta, hogy interneten nézett utána az útvonalnak, a veszélyes Földközi-tengeri átkelés helyett. Tizenöt napos orosz turistavízumot igényelt, elrepült Moszkvába, majd Murmanszkba vonatozott, ahonnan taxival utazott a határmenti Nikelbe. Ott vásárolt biciklit.

Az újonnan érkezőket egy volt laktanya területére telepített hatszáz fős konténerfalu fogadja, Kirkenestől pár kilométerre. Ott mindenki meleg ruhát, kabátot kap, hogy kibírják a hideget.

Norvégia is szigorítani akarja a befogadást, de egyelőre ennek nem találták meg a módját. Az 5,2 milliós ország 35 ezer menekült befogadását tűzte ki célul, de ezt a számot már augusztusban elérték. A korábbi közhangulat is befogadáspártiságból elmozdult a "problémákat a migránsok okozzák" felé.

photo_camera AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
photo_camera AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
photo_camera AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
photo_camera
photo_camera
photo_camera AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
photo_camera AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
photo_camera AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
photo_camera AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.