Lőjetek le, vagy engedjetek tovább!

2015 november 25., 09:26

Míg hónapok óta ezrek érkeztek egy nap a Törökországhoz közel fekvő görög szigetekre, addig hétfőn alig 70 embert regisztráltak a hatóságok. Az alacsony szám a rossz időjárásnak volt köszönhető, kedden már a kora reggeli órákban százak partot éréséről számoltak be a tudósítók.

Közben egyre nő a feltorlódott tömeg a görög-macedón határon. Szerdán hozták meg a balkáni országok azt a szabályt, hogy önkényesen csak a Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkezőket engedik tovább Nyugat-Európa felé. Állítólag utóbbiaknak sem sokáig marad nyitva a kapu. A más országból érkezők Görögországban ragadnak, mindenféle segítség nélkül. A hideg, az éhség és a kilátástalanság miatt egyre elkeseredettebb a tömeg: eddig hat ember varrta be a száját, tiltakozva, hogy nem kérhet menedékjogot Macedóniában.

Miután a macedón hatóságok meghozták ezt a szabályt, az előző napi hatezer menekült helyett, csak 2900 lépte át az határt.

A balkáni országok új szabálya ellen több szervezet is tiltakozik, arra hivatkozva, hogy a menekült státusz megadását nem csak bizonyos országok állampolgárait illetik meg, hanem egyes emberek kérelmeit kell elbírálni.

Köves Nóra, az Eötvös Károly Intézet munkatársa találkozott egy nigériai fiúval, aki szintén a határon akadt meg. A Boko Haram támadásai miatt kellett elhagynia faluját. Az egyik testvérét pár hónapja elfogták és arra akarták kényszeríteni, hogy álljon be közéjük, de ehelyett szökni próbált. Elkapták és azonnal megölték, megtorlásként pedig a családját is elkezdték kiírtani, megerőszakolták és megölték a lánytestvéreit és anyját, az apját pedig feldarabolták. Ő volt az egyetlen, aki el tudott menekülni, a családjából pedig csak a bátyja maradt, aki Nyugat - Európában él, hozzá tart most.

Egy macedón TV csatorna arról számolt be, hogy a visszafordítottak csak kis része fordul vissza Athén felé, hogy más útvonalon próbáljon Európába jutni, többségüknek már nincs elég pénze erre, korábban úgy kalkuláltak, hogy innen jelentősebb befektetés nélkül tudnak továbbjutni.

photo_camera AFP PHOTO / BULENT KILIC
AFP PHOTO / BULENT KILIC
photo_camera AFP PHOTO / BULENT KILIC
photo_camera AFP PHOTO / BULENT KILIC
photo_camera AFP PHOTO / SAKIS MITROLIDIS
photo_camera AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI
photo_camera AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI
photo_camera AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI
photo_camera AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI
photo_camera AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.