Pszichedelikus álomra hasonlít a kristályosított DNS szerkezete

2015 augusztus 29., 20:58
  • Linden Gledhill biokémikus, mellette pedig fényképész is. A két területet rendszeresen vegyíti is, mikroszkópja lencséje alatt feltáruló látványról már több hipernagyított galériát készített. Fotózott már hópelyheket és lepkeszárnyakat is óriási felbontásban, de érdemes az egész Flickr-oldalát böngészni.
  • Az utóbbi időben viszont főleg a kristályosított DNS szerkezetét fényképezte. Bár tanulmányokból már tudta, hogy ezek a szerkezetek mennyire változatosak tudnak lenni, a Wirednek arról beszélt, hogy amikor először pillantotta meg ezeket élőben, őt is megdöbbentette, hogy ennyire sokszínűek és gyönyörűek.
  • A folyadékba helyezett kristályosított DNS a polarizált fényben csodálatos kaleidoszkóp-szerű látvánnyá válnak, a mintázatok pedig a szalagokban tárolt információktól függnek. A lehetőségek gyakorlatilag végtelenek, millió számra lehetnek még formák és színek, melyek kinyerhetőek ezzel az eljárással, Gledhill tervezi is folytatni a projektet.
  • A felvételeket egy Canon EOS 5D Mark II géppel készítette, három hónapon át összesen több mint tizenötezer kristályosított DNS-t rögzített.
  • A sorozattal egyben adományokat is gyűjt egy olyan szabad forrású adatbázis létrehozására, ami az autizmussal élők számára jelenthetne segítséget. Összesen tízezer posztert szeretne eladni a DNS-sorozatából, a befolyt összeg teljes egésze pedig a DNS-adatbázisra megy.

Itt pedig egy videó is a történésekről:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.