Ilyen képeket még egészen biztosan nem látott egyetlen ember sem

2014 november 13., 14:52

Ilyen képeket csinált a Rosetta űrszonda a 67P/Csurjumov–Geraszimenko nevű üstökösről. Ide utazott nagyjából 10 évet a szonda, és szerdán végre az üstökös felszínére küldte a Philae nevű leszállóegységét. Bár nem ez az első eset, hogy ember alkotta tárgy jut el egy üstökös felszínére, ugyanis a NASA Deep Impact szondája már 2004-ben a 9P/Tempel 1 üstökösre hajított egy 300 kilós egységet, de a Deep Impact csak távolról nézte, mi történik. Most azonban először helyez el az emberiség működő műszereket egy üstökös felszínén.

A 67P/Csurjumov–Geraszimenko felszíne (Forrás: ESA)
photo_camera A 67P/Csurjumov–Geraszimenko felszíne (Forrás: ESA)

A képeket egy kicsit módosították, a kontrasztot ugyanis muszáj volt növelni, hiszen különben semmit sem látnánk a tök fekete üstökösből a tök fekete űrben.

Forrás: ESA
photo_camera Forrás: ESA
Forrás: ESA
photo_camera Forrás: ESA
Forrás: ESA
photo_camera Forrás: ESA
Forrás: ESA
photo_camera Forrás: ESA
Forrás: ESA
photo_camera Forrás: ESA
Ez még messzebbről készült. (Forrás: ESA)
photo_camera Ez még messzebbről készült. (Forrás: ESA)
Ez meg egy még távolabbi kép. Ha esetleg odalép önhöz valaki, és megéri, hogy rajzolja le a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös magját, ezt rajzolja (Forrás: ESA)
photo_camera Ez meg egy még távolabbi kép. Ha esetleg odalép önhöz valaki, és megéri, hogy rajzolja le a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös magját, ezt rajzolja (Forrás: ESA)

Végül pedig egy exkluzív kép, ez az első fotó, amit leszállása után készített a Philae egység. Kis lépés volt ez neki, de nagy ugrás az emberiségnek.

Forrás: ESA Rosetta blog
photo_camera Forrás: ESA Rosetta blog

További elképesztő képek az Európai Űrügynökség Flickr-oldalán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.